Nokisara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokisara
Napanokisara (Carex fuliginosa ssp. misandra)
Napanokisara (Carex fuliginosa ssp. misandra)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: fuliginosa
Kaksiosainen nimi

Carex fuliginosa
Schkuhr

Katso myös

  Nokisara Wikispeciesissä
  Nokisara Commonsissa

Nokisara (Carex fuliginosa) on sarojen (Carex) sukuun kuuluva kasvilaji. Se jaetaan eri alalajeihin, joista Suomessa[1] ja Ruotsissa[2] esiintyy vain napanokisaraa (Carex fuliginosa ssp. misandra). Nokisara muistuttaa sysisaraa (Carex atrofusca), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan lehtien sekä emitähkien ja pullakoiden ulkonäön perusteella[2].

Nokisara on kasvutavaltaan melko tiiviisti mätästävä. Lehdet ovat puhteenvihreitä sekä kouruisia ja lehtien tyvitupet ovat vaaleanruskeita. Nokisara on yhtäläistähkäinen saralaji, ja sen kukinto koostuu useammista nuokkuvista tähkistä. Hedekukat sijaitsevat ylimmän tähkän tyvellä ja emikukat ovat kolmiluottisia. Tähkäsuomut ovat tummanruskeita. Pullakot ovat ruskeita ja niissä on pitkä sekä ulkoneva suuota.[2]

Nokisara kasvaa tunturiseuduilla kosteilla ja kalkkipitoisilla kasvupaikoilla sekä lapinvuokkonummilla[2]. Suomessa nokisaraa tavataan vain Kilpisjärven seudulla, Enontekiöllä[3]. Nokisara on luokiteltu Suomessa silmälläpidettäväksi (NT) lajiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Napanokisara (Carex fuliginosa subsp. misandra) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.12.2017. (suomeksi)
  2. a b c d Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Sotstarr (Carex fuliginosa) Den virtuella floran. 2011. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 30.12.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Nokisara (Carex fuliginosa) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 30.12.2017. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]