Neverwinter Nights

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neverwinter Nights
B00005NZWS.02.LZZZZZZZ-1-.jpg
Kehittäjä BioWare
Julkaisija Infogrames, Atari
Ohjaaja Trent Oster
Tuottaja Trent Oster
Suunnittelija Brent Knowles, James Ohlen
Taiteilija Marc Holmes, Sherridon Routley
Säveltäjä Jeremy Soule
Ohjelmoija Scott Greig
Pelisarja Neverwinter Nights
Pelimoottori Aurora engine
Julkaistu
  • 18. kesäkuuta 2002
Lajityyppi Tietokoneroolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
PEGI 12
USK 12
Alusta Linux, Macintosh, Windows
Jakelumuoto CD (3)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Neverwinter Nights (yleisesti NwN) on BioWaren kehittämä ja Infogramesin/Atarin alun perin 2002 julkaisema Neverwinter Nights -tietokoneroolipelisarjan videopeli. Pelistä julkaistiin kaksi versiota, toinen Microsoft Windowsille ja toinen Mac OS X:lle. Windows-versio toimii myös Linuxilla Internetistä ladattavan päivityksen avulla. Pelin kehitystyökalut toimivat toistaiseksi vain Windowsilla.

Pelissä oli kaksi erikoista puolta: Ensinnäkin se oli BioWaren ensimmäinen 3D-grafiikkaa hyödyntävä roolipeli, Baldur's Gate -sarjassa käytetty Infinity Engine vaihtui 3D-pohjaiseen kokonaan uuteen Aurora Engineen. Toisekseenkin se otti kehityksen lähtökohdaksi nimenomaan "modattavuuden": Pelin kantava konsepti oli mahdollistaa "tavallinen" roolipelaaminen, jossa pelinjohtaja luo seikkailun puitteet ja johtaa pelin toiminnan. Tämän mahdollistamiseksi pelin mukana tuli kattava työkalu, Aurora Toolset, jolla oli mahdollista rakentaa kokonaan uusia seikkailuja. Peli tukee maksimissaan 64 pelaajan yhtäaikaista pelaamista (Linux Serverillä raja 96 pelaajaa). Lisäksi peliin kuului myös varsinainen yksin- tai moninpelattava kampanja.

Peli itsessään pohjaa Dungeons & Dragons -lisenssiin (ollen samalla ensimmäinen BioWaren D&D:n kolmanteen laitokseen pohjaava peli), ja pelin virallinen kampanja sijoittuu Forgotten Realms -maailmaan. D&D-säännöt on toteutettu kattavasti, joskin joitain pelillisiä muutoksia on tehty.

Peruskampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peruskampanjassa seikkailu sijoittuu Faerûnin pohjoisosiin, Ikikesään (Neverwinter), Luskaniin sekä niiden lähialueille. Seikkailu käynnistyy Ikikesän ollessa vaikean ruttotaudin kourissa.

Shadows of Undrentide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shadows of Undrentide on NWN:n ensimmäinen laajennus, joka julkaistiin kesällä 2003. Laajennuksen tärkeimpiä myyntivaltteja olivat useat uudet hahmoluokat sekä pelinrakentajille suunnatut uudet ympäristöt ja toiminnot.

Lisäksi laajennuksessa on uusi, NWN:n varsinaisesta peruskampanjasta kokonaan erillinen uusi kampanja.

Hordes of the Underdark[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loppuvuodesta 2003 julkaistu NWN:n toinen lisälevy toi mukanaan suuria muutoksia pelin kehityspuolelle. Jälleen kerran lisälevyn mukana oli uusia hahmoluokkia, ja suurimpana muutoksena eeppiset hahmotasot (mahdollistaen hahmojen kehittymisen tasolle 40). Mukana tuli myös paljon uusia lisäosia moduulinrakentajille.

Uusi kampanja jatkaa Shadows of Undrentiden tarinaa. Se sijoittuu Syväveteen (Waterdeep) ja Uumenenalaan (Underdark).

Community Expansion Pack[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2004 faniryhmä julkaisi Community Expansion Packin, joka on kokoelma fanien rakentamia uusia esineitä ja varusteita, suunniteltuna niin yksinpelikampanjoita kuin Internet-pelejä silmällä pitäen. Se julkaistiin Internetissä ilmaiseksi. Lisäpaketin tarkoituksena oli lähinnä tuoda pelaajille ja moduulinkehittäjille standardoitu, yhtenäinen, laadukas ja jatkuvasti päivittyvä paketti lisämateriaalia; usein lisämateriaalin käyttö moduuleissa tyssäsi siihen, että käyttäjät joutuivat etsimään tarvittavat lisämateriaalit käsin, joten yhtenäinen paketti helpottaa moduulien pelaamista.

Internet-kauppa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loppuvuodesta 2004 BioWare avasi Internet-kaupan, jonka kautta pelaajat voivat ostaa verkosta ladattavia uusia seikkailuja, jotka vastaavat kooltaan ja laadultaan kaupallisia tuotteita. Tähän mennessä niitä on julkaistu useita, mm. Shadowguard, palkittu Kingmaker, ja Pirates of the Sword Coast. Myöhemmin nämä on julkaistu myös tavallisena myyntiversiona yhdellä CD-ROMilla.

BioWare lopetti laajennusosien myynnin Internet-kaupassaan Atarin pyynnöstä 30. elokuuta 2009. Vielä tähän mennessä Atari ei ole mahdollistanut vaihtoehtoista tapaa kaikkien verkossa julkaistujen laajennusosien hankkimiseen.

Modit ja Internet-pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolimatta erittäin laadukkaasta kehitysympäristöstä, varsinaisia pelimoduleita ei alkuvaiheessa julkaistu kovin paljoa, johtuen siitä että kehitysympäristö koettiin liian monimutkaiseksi käyttää. Varsinainen alueiden kehittäminen oli yksinkertaista, mutta kunnollisten pelijuonien kehittäminen vaati pelin NWScript-ohjelmointikielen opettelun, ja kielen dokumentaatio ei ollut kovin hyvä alkuvaiheessa. Lisäksi pelinjohtajien DM Client -ohjelma koettiin alussa kömpelöksi.

Jonkin aikaa julkaisun jälkeen tilanne kuitenkin parani ja uusia yksinpelattavia moduleja alkoi ilmestyä. Myöhemmin ilmestyi myös fanien rakentamia työkaluja, kuten erilaisia skriptigeneraattoreita joilla pelijuonen rakentaminen onnistui ilman suurempaa ohjelmointikokemustakin. Pelinjohtamisen ongelmat on ratkottu bugikorjauspäivityksissä ja pelijärjestelmissä skriptaamalla.

Huolimatta siitä että NWN ei ole rakennettu varsinaisten MUD- tai MMORPG-järjestelmien rakentamiseen, tällä hetkellä suosituin NWN-pelimuoto lienee erilaiset "Persistent World"-järjestelmät, jotka toimivat edellä mainittujen tavalla. Nykyisin myös pelinjohtajien vetämät seikkailut ovat hyvin suosittuja, esimerkiksi Neverwinter Connections on varsin vilkas pelaajien ja pelinjohtajien kohtaamispaikka, jossa järjestetään tiheään erityyppisiä pelejä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]