Baldur’s Gate

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Baldur's Gate)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baldur’s Gate
Kehittäjä BioWare
Black Isle Studios
Julkaisija Interplay
Jakelija Steam ja GOG.com
Suunnittelija James Ohlen
Säveltäjä Michael Hoenig
Pelisarja Baldur’s Gate
Pelimoottori Infinity Engine
Julkaistu
  • 30. marraskuuta 1998
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
ELSPA: 15+
Alusta Microsoft Windows, Mac OS
Jakelumuoto 5 CD-ROM-levyä / 1 DVD-ROM-levy
Vaatimukset 166 MHz CPU, 16 MB RAM, 2 MB video card RAM, 4X CD-ROM drive, DirectX 5.0, 300 MB available hard disk space, Windows 95
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Baldur’s Gate
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 91 % (perustuu 16 arvosteluun)[1]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 9,2/10[2]
IGN 9,4/10[3]
PC Gamer US 94/100[4]

Baldur’s Gate on BioWaren kehittämä ja Interplayn julkaisema roolipeli. Peli on julkaistu vuonna 1998 Windowsille. Black Isle Studios avusti pelin kehityksessä.

Peli on Baldur’s Gate -pelisarjan ensimmäinen. Peli sijoittuu Forgotten Realms -kampanjamaailmaan ja käyttää Dungeons & Dragonsin toisen version sääntöjä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin alkaessa pelaaja asuu Candlekeep-nimisessä linnoitetussa luostarissa, jossa hänen ottoisä, tietäjä ja velho Gorion pyytää häntä valmistautumaan matkaa varten. Luostari toimii kouluttajana uudelle pelaajalle ja tarjoaa lukuisia erilaisia tehtäviä ratkaistavaksi. Vihreäpukuiset tuutorit neuvovat pelaajaa pelimekaniikan toiminnasta. Heti poistuttuaan Candlekeepin luostarista, salaperäinen raskaasti haarniskoitu hahmo surmaa Gorionin raivoisan taistelun päätteeksi yrittäessään kaapata pelaajan mukaansa.

Pelaaja seikkailee Baldur’s Gate -kaupungin ja Amnin valtakunnan välimaastossa Miekkarannikolla (engl. Sword Coast), kerää eri hahmoista muodostuvan joukkion ja suorittaa tehtäviä samalla selvittäen alueen poliittisia kuvioita sekä omaa historiaansa. Pelin tyyli ei ole jäykän lineaarinen, vaan ympärillä levittäytyvää erämaata voi tutkia vapaasti päätehtävien suorittamisen välillä. Suurin osa pelin sisällöstä keskittyykin juuri pöytäroolipelaamisen tyyliin vapaaseen tutkimiseen ja seikkailemiseen. Jokaisessa ruudussa on poikkeuksetta kiinnostavia tapahtumia ja tutkittavia asioita.

Matkatessaan eteenpäin pelaaja saa tietoonsa, että alueella liikkuu maantierosvoja ja että Nashkel-nimisessä kaupungissa sijaitsevassa kaivoksessa on alkanut tapahtua kummia; työntekijöitä on alkanut kuolla ja kadota sekä rauta jota kaivoksesta kaivetaan on alkanut saastua, mikä johtaa siihen, että Miekkarannikon alueelle iskee vakava pula käyttökelpoisesta raudasta. Huhutaan kaivoksessa olevan pieniä haukkuvia demoneja.

Pelaaja alkaa ratkaisemaan arvoitusta ja matkaa kaivoksen syvyyksiin jossa hän kohtaa koboldeja. Nämä pienet koiramaiset humanoidit ovat kaivoksen saastumisen ja kaivostyöläisten murhien takana. Kaivoksen syvimmässä kerroksessa koboldeja johtaa puoliörkki Mulahey, Cyrikin pappi ja Miekkarannikkoa ryöstelevien maantierosvojen kätyri. Mulaheyn hallussa olevista asiakirjoista pelaaja saa selville yhteyden maantierosvouksiin, ja seuraava tehtävä onkin löytää rannikkoa piinaavien rosvojen leiri.

Miekkarannikkoa terrorisoivia maantierosvoja johtaa armoton jätti nimeltään Tazok, jota jahtaa myös vaimonsa surmasta häntä syyttävä haltia mannunvartija Kivan. Jos pelaaja yrittää soluttautua rosvoihin, Tazok haastaa hänet taisteluun. Kun jättiä haavoitetaan pahasti, pelaajan annetaan vaihtoehto liittyä maantierosvoihin tai hankkiutua heistä eroon perinteisemmin keinoin. Mikäli pelaaja liittyy rosvoihin, käy ilmi että kaksi kinastelevaa rosvoklaania, Black Talon ja Chill on väkivalloin saatettu yhdeksi ryhmäksi. Tazok on jo poistunut leiristä, joten pelaajan tehtäväksi jää eliminoida klaanien luutnantit. Heidän nappaamansa vakooja, Ender Sai, jota he pitävät vankina teltassaan kertoo Iron Throne -nimisen kauppiasorganisaation sekaantumisista Miekkarannikon ekonomiaan. Iron Thronen edustaja, velho Davaeorn on valloittanut ikivanhan kääpiökaivoksen Cloakwoodin metsän syvyyksistä. Tämä on seuraava johtolanka, ja pelaajan täytyy matkata kaivoksille tutkimaan mistä on kysymys.

Selvittyään vaarallisen Cloakwoodin läpi, pelaaja saapuu kaivokselle ja laskeutuu Davaeornin piilopaikkaan. Velho on huijannut entistä ystäväänsä Yeslickiä, kääpiötä jonka klaani asutti ennen kaivosta, ja hukuttanut heidät murtamalla jokipadon, näin tulvoittamalla kaivoiksen. Ainoastaan Yeslick, Clangeddonin pappi on jäljellä klaanistaan, seuranaan sellissä vain syyllisyytensä. Hänet voi ottaa mukaan ryhmäänsä. Davaeorn haastaa pelaajan ylivertaisella taikuudellaan taisteluun, mutta tulee tapetuksi. Davaeornin raukkamainen oppilas, sekä velhon asiakirjat paljastavat Iron Thronen juonen napata valta koko Baldurin portista. Salaisen kaivoksen tarkoitus on louhia suuret varastot saastumatonta rautaa ja ilmestyä itse aiheuttamansa rautapulan pahimmalla hetkellä kaupungin apuun, ja saattaa ylimystön suosio ja valta Iron Thronelle. Pelaajan tehtäväksi jää viimein matkustaa Baldurin porttiin ja kohdata Iron Thronen johtajat.

Baldurin porttiin päästessä pelaajaa lähestyy vartiokapteeni Scar, joka pyytää häntä suorittamaan muutaman tehtävän kaupungin hyväksi. Scarin viimeinen tehtävä on ottaa selvää Iron Thronen rakennuksesta ja heidän aikomuksistaan. Tuhottuaan organisaation sillä hetkellä paikalla olevat johtajat, pelaaja saa selville että Iron Thronen päätekijät ovat vierailulla Candlekeepissä, hänen kodissaan, ja itse herttua Eltan pyytää pelaajaa kohtaamaan heidät, nimenomaan Sarevok -nimisen miehen, joka tuntuu olevan vastuussa koko juonittelusta.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Beamdogin kehittämä Enhanced Edition on julkaistu Windowsille, macOS:lle ja Linuxille.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metacritcin keskiarvo Metacritic. Viitattu 8.4.2014. (englanniksi)
  2. Baldur's Gate Review GameSpot. 20.1.1999. Viitattu 8.4.2014. (englanniksi)
  3. Baldur's Gate IGN. 18.1.1999. Viitattu 8.4.2014. (englanniksi)
  4. Wolf, Michael: Baldur's Gate PC Gamer Online. huhtikuu 1999. Internet archive. Arkistoitu 6.3.2000. Viitattu 8.4.2014. (englanniksi)
  5. https://store.steampowered.com/app/228280/Baldurs_Gate_Enhanced_Edition/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Baldur’s Gate.