Neogeenikausi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Neogeeni)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neogeenikauden jako
kausi epookki vaihe ikä (mvs)
kvartääri pleistoseeni Gela nuorempi
neogeeni plioseeni Piacenza 2,588–3,600
Zancla 3,600–5,333
mioseeni Messina 5,333–7,246
Tortona 7,246–11,62
Serravalle 11,62–13,82
Langhe 13,82–15,97
Burdigala 15,97–20,44
Akvitania 20,44–23,03
paleogeeni oligoseeni Khatt vanhempi
Neogeenin jako ICS:n mukaan tammikuussa 2013.[1]

Neogeenikausi on kenotsooisen maailmankauden keskimmäinen jakso 23,03–2,588 miljoonaa vuotta sitten. Sitä edelsi paleogeeni, ja sen jälkeen alkoi nykyinen kvartäärikausi. Neogeeni jaetaan plioseeni- ja mioseeniepookkeihin, jotka voidaan jakaa vielä pienempiin vaiheisiin.[1]

Neogeenikaudella nisäkäslajisto kehittyi kohti nykyistä, apinat kehittyivät kohti ihmistä ja ilmasto viileni ja kuivui sekä ruohotasangot laajenivat maapallolla. Aavikot laajenivat ajoittain yhä suuremmiksi, kokien välillä kosteampia kausia. Hollannin seuduilla oli mioseenin alkupuolella yli 10 miljoonaa vuotta sitten lämmin, subtrooppinen ilmasto. Myöhemmin ilmasto alkoi viiletä ja muuttua epävakaaksi heilahdellen yhä nopeammin ja voimakkaammin. Vielä neogeenin loppupuolella plioseenikaudella oli Hollannissa kaksi muutaman sadan tuhannen vuoden jaksoa joiden ajan ilmasto oli parhaimmillaan melkein subtrooppinen. Neogeenikauden lopussa ja kvartaarikauden alkaessa tapahtui huomattava ilmaston jäähtyminen.

Neogeenikausi käsittää ylemmän tertiäärikauden kaksi jaksoa, mioseenin ja plioseenin. Neogeenin määritelmästä käytiin 2000-luvun alussa väittelyä geologien kesken. Välillä sen katsottiin sisältävän myös kvartäärikauden, so. pleistoseenin ja holoseenin. Nykyinen määritelmä vahvistettiin vuonna 2009.[2]

Kautta on joskus sanottu myös nuoreksi tertiääriksi. Tälle kaudelle on tyypillistä kehitys kohti nykyistä eläinlajistoa, joka kuitenkin jakautuu lukuisiin vaiheisiin. Välivaiheista ehkä tunnetuin on Euroopan tunnetuin on Villafranca-eläimistö.

Tällä kaudella ilmaston viileneminen alkoi selvästi näkyä Euroopassa, trooppiset lajit vetäytyivät. Mannerliikunnoissa myöhäisplioseenilla Amerikat yhdistyivät Panaman kannaksella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b K.M. Cohen, S. Finney, P.L. Gibbard: International Chronostratigraphic Chart 2020. International Commission on Stratigraphy.
  2. Formal stratigraphic definitions: Definition of Quaternary Subcommission on Quaternary Stratigraphy, 2009
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Neogeenikausi.