Nathan East

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nathan East
Nathan East vuonna 2005.
Nathan East vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt8. joulukuuta 1955 (ikä 66)
Ammatti studiomuusikko
Muusikko
Tyylilajit jazz, pop, rock, blues, soul, R&B
Soittimet kontrabasso, sähköbasso, akustinen basso
Aiheesta muualla
nathaneast.com

Nathan ”Nate” East (s. 8. joulukuuta 1955 Philadelphia, Pennsylvania) on arvostettu ja paljon käytetty yhdysvaltalainen basisti ja sessiomuusikko.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

East opiskeli aluksi sellon soittoa seitsemännen ja yhdeksännen luokan välillä. Hän myös soitti koulun orkesterissa. 14-vuotiaana hän kiinnostui sähköbasson soitosta ja soitti San Diegon kirkoissa erinäisissä gospel-kokoonpanoissa. Hän oli myös hyvin aktiivinen lukio-aikana ja soitti jopa yli neljässäkymmenessä bändissä. Basistin varhaiset vaikuttajat olivat kontrabasistit Ron Carter ja Ray Brown.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

East on soittanut satojen artistien taustalla ja yhtyeiden vahvistuksena muun muassa Anita Baker, Eric Clapton, Elton John, Michael Jackson, Whitney Houston, Joe Satriani, Toto, Laura Branigan, Babyface, Quincy Jones, Al Jarreau ja David Benoit. Hän kirjoitti Phil Collinsin ja Philip Baileyn kanssa hitin ”Easy Lover” vuonna 1985.

Hän on yhdysvaltalaisen smooth jazz -yhtye Fourplayn alkuperäisjäsen. Yhtye on saanut lukuisia Grammy-ehdokkuuksia ja kultalevyjä.

East on toiminut Eric Claptonin kiertue- ja studiobasistina vuodesta 1983. Tuona aikana hän on ollut mukana muun muassa Grammy-palkitulla ”Tears in Heaven” -kappaleen akustisella versiolla sekä ”Change the World” -kappaleella elokuvan Ihmeiden aika (Phenomenon) ääniraidalla.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eastille on myönnetty useita palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa Arvokkain soittaja (basistit) (International Rock Awards) sekä Vuoden basisti -titteli kolme kertaa neljän vuoden aikana (National Smooth Jazz Awards). Vuonna 2007 East vastaanotti Yhdysvaltain kongressin palkinnon, yhdessä Fourplayn kanssa, saavutuksistaan ja vaikutuksestaan musiikin saralla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]