NOHAB

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norjalainen NOHAB:in valmistama dieselveturi.
Tanskalainen NOHAB:in valmistama dieselveturi.

NOHAB (Nydqvist & Holm AB, vuodesta 1974 AB Bofors-Nohab) oli Ruotsin Trollhättanissa toiminut konepajayhtiö. Sen perustivat vuonna 1847 Antenor Nydqvist, Johan Magnus Lidström ja Carl Olof Holm, joka toimi vuoteen 1916 asti nimellä Trollhättans Mekaniska Verkstad. Se valmisti alun perin maatalouskoneita ja vesiturbiineja. Myöhemmin tuotantoon tulivat veturit, dieselmoottorit, painokoneet, puolustustarvikkeet ja ydinvoimalaitoksen osat. Yritys joutui 1970-luvulla taloudellisiin vaikeuksiin ja toiminta päättyi lopullisesti 1986.

Dieselmoottorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1948 NOHAB osti ATLAS-dieselmoottoreiden valmistuksen Atlas Copco AB:lta. Wärtsilä solmi lisenssisopimuksen NOHAB:in dieselmoottoreiden valmistamisesta 1951. Vuonna 1954 valmistus siirtyi Suomeen Wärtsilän Vaasan tehtaalle.

Rautatiekalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen höyryveturi valmistui NOHAB:ilta 1865. Tuhannes valmistui 1912. Vuonna 1920 NOHAB sai tuhannen höyryveturin tilauksen Venäjän neuvostotasavallalta. Vain 500 kappaletta toimitettiin vuosien 1921–1924 välisenä aikana. 1950-luvulla NOHAB aloitti yhdysvaltalaisen GM:n Electro-Motive Dieselin dieselvetureiden lisenssivalmistuksen. Niiden käyttäjiä olivat Norjan ja Tanskan rautatiet. Myös Unkariin niitä saatiin myytyä 20 kappaletta.

Sotilaskalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1930 NOHAB aloitti Bristol Jupiter -lentokonemoottoreiden lisenssivalmistuksen Nohab Flygmotorfabrik AB tytäryhtiössään. Muutamaa vuotta myöhemmin NOHAB ja linköpingläinen AB Svenska Järnvägsverkstäderna perustivat yhdessä SAAB-lentokonetehtaan (Svenska Aeroplan AB). Lentokonemoottoreiden valmistus myytiin Volvolle 1941. NOHAB oli merkittävä turbiinien ja voimalaitosten valmistaja, sekä tunnettu laivanrakentaja. Se valmisti myös runkoja ruotsalaiseen Stridsvagn 103-panssarivaunuun.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nydqvist & Holm AB.