Muukalaistädyke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muukalaistädyke
Starr 080415-4014 Veronica peregrina.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Lamiales
Heimo: Ratamokasvit Plantaginaceae
Suku: Tädykkeet Veronica
Laji: peregrina
Kaksiosainen nimi

Veronica peregrina
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Muukalaistädyke Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Muukalaistädyke Commonsissa

Muukalaistädyke (Veronica peregrina) on ratamokasvien (Plantaginaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on yksivuotinen ja pienikokoinen sekä yleisväritykseltään vaaleanvihreä tädykelaji. Muukalaistädykkeen varsi on pysty ja kasvaa vain noin 10 cm korkeaksi. Varsi on lähes kalju tai jonkin verran nystykarvallinen. Alimmat lehdet ovat lehtiruodillisia, puikeita sekä tylppäsahalaitaisia ja ylemmät lehdet ruodittomia sekä kapeansuikeita. Muukalaistädykkeen kukat ovat pieniä sekä valkoisia ja ne sijaitsevat varren kärjessä latvaterttuna. Kukkien teriö on verhiötä lyhyempi sekä tavallisesti valkoinen, joskus hieman vaaleanpunainen..Muukalaistädyke kukkii huhtikuusta kesäkuuhun.[2]

Muukalaistädyke on alun perin amerikkalainen kasvilaji ja sitä esiintyy Pohjoismaissa harvinaisena siellä täällä[2]. Suomesta muukalaistädyke on löydetty noin 20 kertaa eri puolilta maata, lähinnä pääkaupunkiseudun tuntumasta sekä rannikkoseuduilta, vaikka yksi havainto on myös Inarista[3]. Ruotsista muukalaistädyke on löydetty ensimmäisen kerran vuonna 1971[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bilz, M: Veronica peregrina IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 20.09.2017. (englanniksi)
  2. a b c Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Pilgrimsveronika (Veronica peregrina) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 20.9.2017.
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Muukalaistädyke (Veronica peregrina) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.9.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]