Mustaviiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näkymä Mustaviiriltä vuonna 2004.

Mustaviiri (ruots. Svartviran) on saari Pyhtään kunnassa Kymenlaakson merialueella, muutaman kilometrin päässä Kotkaan johtavalta laivaväylältä. Saari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Saarella sijaitsee yksi Struven ketjun mittauspisteistä. Pisteen koordinaatit (60°16′35 N ja 26°36′12 E) mitattiin vuonna 1833. Struven ketju houkuttelee saarelle myös ulkomaisia vieraita.[1]

Saari kuului vuosisatojen ajan Ahvenkosken kartanolle. Saarelaiset kalastivat, ampuivat hylkeitä, kasvattivat heinää ja ottivat metsästä kotitarvepuut. Kaukaisempaa menneisyyttä ovat saaren kaksi jatulintarhaa, joista toinen on Kymenlaakson komein. Saarella on aallonmurtaja, metsähallituksen autiotupa ja telttailualue. Saaren koillispuolella on Kaiskeri-niminen pieni saari, jota kutsutaan myös Pieneksi Mustaviiriksi.[1] Eteläpuolella on luotoja, joiden yhteinen nimi on Mustanviirinkarit.

  1. a b Raimo Poutanen: Mustaviiri tarjoaa luontoa ja kulttuuria. Erä, 2015, nro 4, s. 80–83. Otavamedia. ISSN 0356-3464.
Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.