Muskottipuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muskottipuu
Myris fragr Fr 080112-3290 ltn.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Puutteellisesti tunnettu [1]

Puutteellisesti tunnettu

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Magnoliales
Heimo: Muskottikasvit Myristicaceae
Suku: Muskottipuut Myristica
Laji: fragrans
Kaksiosainen nimi

Myristica fragrans
Houtt.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Muskottipuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Muskottipuu Commonsissa

Muskottipuun kuvaus

Muskottipuu (Myristica fragrans) on ikivihreä puu, joka on kotoisin Molukeilta eli Maustesaarilta. Muskottipähkinä on Myristica-suvun puiden, varsinkin muskottipuun, siemenistä jauhamalla tehty mauste, mutta myös muskotin kukintoja käytetään mausteena. Raastettua pähkinää käytetään etenkin makeiden ruokien mausteena. Suolaisissa ruoissa taas käytetään muskottikukkaa. Muskottipähkinä on munanmuotoinen 2–3 cm pitkä, alle 2 cm leveä siemen. Samoista puista tehdään myös kasvirasvoja teollisiin tarkoituksiin. Myös saman kasvin kuivatettua siemenvaippaa voidaan käyttää mausteena, ja sitä kutsutaan muskottikukaksi.

Muskottipuuta kasvatetaan "Maustesaarilla" ja muualla Indonesiassa, Karibialla, Papua-Uudessa-Guineassa ja Intiassa. Intialaisessa keittiössä muskotti kuuluu makeiden ruokien ja leivonnaisten mausteeksi. Euroopassa sitä käytetään muun muassa lasagnen valkokastikkeessa, keskieurooppalaisissa perunaruoissa (esimerkiksi gratin dauphinois) ja pohjoismaisissa jouluruoissa, kuten lanttulaatikossa. Muskotti on yksi perinteisistä kallisarvoisista keskiajan mausteista, joita arabit kuljettivat Eurooppaan Intian valtameren yli.

Muskottipähkinä sisältää myristisiiniä, elemisiiniä ja safrolia, jotka vaikuttavat elimistössä antikolinergisesti, ja muskottipähkinä voikin suurina annoksina aiheuttaa hallusinaatioita. Päihteenä muskottipähkinä luokitellaan deliriantteihin.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. World Conservation Monitoring Centre: Myristica fragrans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.2. 1998. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 18.9.2016. (englanniksi)
  2. Nutmeg Erowid.
  3. Kasvi- ja sienimyrkytykset–tarua ja totta Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2000. Duodecim.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]