Muskottipuu

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Muskotti)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Muskottipuu
Myris fragr Fr 080112-3290 ltn.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Magnoliales
Heimo: Muskottikasvit Myristicaceae
Suku: Muskottipuut Myristica
Laji: fragrans
Kaksiosainen nimi
Myristica fragrans
Houtt.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Muskottipuu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Muskottipuu Commonsissa
Muskottipuun kuvaus.

Muskottipuu (Myristica fragrans) on ikivihreä puu, joka on kotoisin trooppisesta Aasiasta. Muskottipähkinä on Myristica-suvun puiden, varsinkin muskottipuun, siemenistä jauhamalla tehty mauste, myös muskotin kukintoja käytetään mausteena. Raastettua pähkinää käytetään etenkin makeiden ruokien mausteena. Suolaisissa ruoissa taas käytetään muskottikukkaa. Muskottipähkinä on munanmuotoinen 2–3 cm pitkä alle 2 cm leveä siemen. Samoista puista tehdään myös kasvirasvoja teollisiin tarkoituksiin. Myös saman kasvin kuivatettua siemenvaippaa voidaan käyttää mausteena ja sitä kutsutaan muskottikukaksi.

Muskottipuuta kasvatetaan "Maustesaarilla" ja muualla Indonesiassa, Karibialla, Papua-Uudessa-Guineassa ja Intiassa. Intialaisessa keittiössä muskotti kuuluu makeiden ruokien ja leivonnaisten mausteeksi. Euroopassa sitä käytetään muun muassa lasagnen valkokastikkeessa, keskieurooppalaisissa perunaruoissa (esimerkiksi gratin dauphinois) ja pohjoismaisissa jouluruoissa kuten lanttulaatikossa. Muskotti on yksi perinteisistä kallisarvoisista keskiajan mausteista, joita arabit kuljettivat Eurooppaan Intian valtameren yli.

Muskottipähkinä sisältää myristiiniä, elemisiiniä ja safrolia, jotka vaikuttavat elimistössä antikolinergisesti, ja muskottipähkinä voikin suurina annoksina aiheuttaa hallusinaatioita. Päihteenä muskottipähkinä luokitellaan deliriantteihin.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nutmeg Erowid.
  2. Kasvi- ja sienimyrkytykset–tarua ja totta Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim. 2000. Duodecim.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]