Munster

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Irlannin provinssia. Ranskalaista juustoa käsittelee Munster (juusto). Saksan kaupunkia käsittelee artikkeli Münster.
Munster
An Mhumhain
Lippu
Lippu
Maakunnan sijainti Irlannissa
Maakunnan sijainti Irlannissa
Valtio Irlanti
Kreivikuntia 6
Hallinto
 – suurin kaupunki Cork
Pinta-ala 24 046,11[1] km²
Väkiluku (2016) 1 280 394[1]
 – väestötiheys 53,2[1] as./km²

Munster (iiriksi An Mhumhain) on eteläisin Irlannin neljästä historiallisesta provinssista. Se koostuu Claren, Corkin, Kerryn, Limerickin, Tipperaryn ja Waterfordin kreivikunnista. Sen suurin kaupunki on Cork. Munsterissa on arviolta 1 280 394 asukasta (vuonna 2016) ja sen pinta-ala on 24 046,11 neliökilometriä.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Munster juontaa juurensa kelttiläisestä jumalattaresta Mumasta. Provinssi on aikoinaan jaettu kuuteen alueeseen: Tuadh Mhuman (pohjoinen Munster), Deas Mhuman (eteläinen Munster), Urh Mumhan (itäinen Ulster), Iar Mumhan (läntinen Munster), Erhaibh Muman (Ernai heimon Munster) ja Deisi Muman (Deisi heimon Munster). Kaikki nämä kuitenkin sisältyivät joko Thomondin kuningaskuntaan (pohjoinen), Desmondin kuningaskuntaan (eteläinen) tai Ormondin kuningaskuntaan (itäinen). Nimet esiintyvät nykypäivänäkin, erityisesti Thomond. Munsterin lipun kolme kruunua edustavat näitä kolmea kuningaskuntaa. Munsterin lippu sekoitetaan usein Dublinin lippuun, joka on muuten täysin samanlainen lukuun ottamatta sitä, että siinä on kruunujen sijaan kolme linnaa.

Vuonna 1841 ennen suurta nälänhätää Munsterissa eli vajaat kolme miljoonaa ihmistä, mutta asukasluku romahti suuren muuttoaallon aikana, joka jatkui aina 1840-luvulta 1980-luvulle.

Munster irrottautui muusta Irlannista 30 päivän ajaksi Irlannin sisällissodan aikana ja perusti Munsterin tasavallan (Munster Republic) vastustaessaan Ison-Britannian ja Irlannin sopimusta. Munsterin tasavalta oli lyhytikäinen ja Michael Collinsin johtamat joukot valtasivat sen helposti.

Munsterin kreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cork on suurin kaupunki provinssissa ja sen asukasluku on 186 239 (2002), Suur-Corkin alueella asuu 380 000 ihmistä. Muita merkittäviä kaupunkeja ovat mm. Limerick jolla on 86 998 asukasta (2002) ja Waterford jolla on 46 736 (2002) asukasta.lähde?

Muita kaupunkeja ovat muun muassa:

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkittäviä työnantajia Munsterissa ovat AOL, Bausch & Lomb, Dell, Amazon, Motorola, Amgen, Pfizer, Analog Devices, Vistakon, Waterford Crystal, Apple Computer, Intel, Novartis, O2, Lufthansa Technik, Kerry Group, Siemens ja Sony. Suurin työllisyyskeskus Munsterissa on Corkin metropoli monine monikansallisine yhtiöineen. Toiseksi tärkein keskus on Shannon Free Zone jossa on yli 120 kansainvälistä yhtiötä ja se työllistääkin yli 7500 ihmistä. Biofarmaseuttinen teollisuus on tärkeä osa Munsterin taloutta.lähde?

Munsterista on tulossa yksi Irlannin tärkeimmistä it-alan keskuksista Dublinin ulkopuolella multikansallisten Apple Computerin, Intelin, Amazonin ja Dellin ansiosta.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Munsterissa on kolme kansainvälistä lentoasemaa: Shannonin kansainvälinen lentoasema, Corkin kansainvälinen lentoasema ja Kerryn kansainvälinen lentoasema.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iirin äidinkielisiä puhujia on seuraavilla Gaeltacht-alueilla:

  • Länsi-Kerry (Corca Dhuibhne)
  • Etelä-Kerry (Uíbh Ráthach)
  • Länsi-Cork (Múscraí)
  • Lounais-Cork (Oileán Cléire)
  • Lounais-Waterford (Gaeltacht na Rinne ja Gaeltacht na nDeise)

Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana iirinkielisten koulujen (Gaelscoil) määrä on kasvanut huomattavasti Gaeltacht-alueiden ulkopuolella. Tästä huolimatta nämä koulut ovat epäonnistuneet yrityksessään säilyttää iirin kieli ja perinteinen kulttuuri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ireland: Administrative Division Citypopulation.de. Viitattu 22.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]