Galwayn kreivikunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
County Galway
Contae na Gaillimhe
County Galway.png Galway in Ireland.svg
vaakuna sijainti
Motto: Ceart agus Cóir
Righteousness and Justice
Valtio Irlannin lippu Irlanti
Provinssi Flag of Connacht.svg Connacht
Kreivikunnan pääkaupunki Galway
Pinta-ala 6 148 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
250 541
40,75 as/km²

Galwayn kreivikunta (engl. County Galway, iiriksi Contae na Gaillimhe) on Irlannissa Connachtin maakunnan eteläosassa sijaitseva kreivikunta, jonka pääkaupunki on Galway. Galwayn kreivikunnassa sijaitsee Irlannin suurin ja merkittävin Gaeltacht-alue,[1] jossa iiriä puhutaan äidinkielenä: Connemara ja Aransaaret. Connemara on rannikkoaluetta Galwayn kaupungin länsipuolella; sisämaan puolella, lähellä kreivikunnan Mayon-vastaista pohjoisrajaa, sijaitsevat Maamturk-vuoret (Sléibhte Mhám Tuirc).

Iirinkieliset alueet elävät pitkälti ruokkimalla ja majoittamalla turisteja sekä myymällä heille rihkamaa; varsinainen käsityöalan tavaratalo löytyy Spiddalista (An Spidéal). Inverinissä (Indreabhán) taas toimii iirinkielinen kirja- ja musiikkikustantamo Cló Iar-Chonnachta. Costello (Casla) ylpeilee iirinkielisen radioaseman antennimastolla, joten sitä lienee kutsuttava iirinkielisen Irlannin Pasilaksi. Carraroessa (An Cheathrú Rua) toimivat iirinkielinen viikkosanomalehti Foinse sekä Galwayn yliopiston iirin kielen koulutuskeskus.

Pääkaupungin jälkeen suurin asutuskeskus kreivikunnassa lienee Connemaran pääkaupungiksi mainittu Clifden (An Clochán), joka sijaitsee 80 kilometriä länteen Galwayn kaupungista. Clifden ei ole enää iirinkielinen; Gaeltacht loppuu juuri ennen Roundstonen (Cloch na Rón) kalastajakylää. Clifdenissä on näyttäviä kirkkoja, mutta tiukkaan pakatut talot synnyttävät hieman klaustrofobisen vaikutelman. Clifdenin pohjoispuolella sijaitsee Kylemoren luostari (Mainistir na Coille Móire), josta saa mm. ostaa luostarin omaa, hyvää, mutta hampaille turmiollista toffeeta (fudge, iir. faoiste).

Galwayn kreivikunta on Irlannin suosituimpia matkailukohteita ennen muuta kreivikunnan vuoristoisen pohjoisosan tarjoamien retkeilymahdollisuuksien ja suurenmoisten maisemien ansiosta. Myös iirin kieli ja sen puhujien omintakeinen kulttuuri musiikkiperinteineen houkuttelevat seudulle kävijöitä sekä Irlannista että ulkomailta. Alueella on myös gaelin kielen puhujia.

Kaupunkeja ja kyliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galwaylaiset suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galway on monen merkittävän ja vanhan suvun koti. Sukuihin lukeutuu muun muassa Connolly, Coyne, Curley, Egan, Ford, Hession (O'hOisin), Kelly, Lohan, Lydon, Madden, Manion, O'Connor, O'Flaherty, O'Shaughnessy ja Tierney. Myös monet normanni-irlantilaiset suvut ovat lähtöisin Galwaysta, näihin lukeutuu muun muassa Barrett, Browne, Burke, Joyce, Lynch ja Skerrett.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Galwayn kreivikunta sijaitsee Irlannin länsirannikolla, Golfvirta vaikuttaa sen ilmastoon keskeisellä tavalla. Lämpöasteiden poikkeavuudet ja ääritilat ovat harvinaisia ja lyhytaikaisia, vaikka sisämaassa onkin tehty useita Irlannin kesän lämpöennätyksiä (joskus jopa 30 °C). Tällainen hetkellinen lämpöilmiö johtuu maan lämmittämästä itätuulesta, vastakkainen sääilmiö saatetaan kokea alueella talvisin. Kuitenkin Galwayn säätä kontrolloivat pääasiassa atlanttiset tuulet, jotka tuovat pääasiassa sadetta. Kreivikunnassa esiintyy myrskyjä elokuun ja huhtikuun välissä. Galwayn keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 1 300 mm, vaikka erityisesti länsirannikolla saattaa sataa jopa 1 900 mm.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Gaeltacht Gaillimh le Gaeilge.