Galwayn kreivikunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Galwayn kreivikunta
County Galway
Contae na Gaillimhe
Vaakuna
Vaakuna
Kreivikunnan sijainti Irlannissa
Kreivikunnan sijainti Irlannissa
Valtio Irlanti
Provinssi Connacht
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Galway
Pinta-ala 5 796,09[1] km²
Väkiluku (2016) 179 048[1]
 – väestötiheys 30,9[1] as./km²
Lyhenteet
 – rekisterikilven tunnus G[1]
 – ISO 3166 IE-G
Kreivikunnan internetsivut

Galwayn kreivikunta (engl. County Galway, iiriksi Contae na Gaillimhe) on Irlannin tasavallan kreivikunta Connachtin historiallisessa provinssissa Irlannin saaren länsirannikolla. Se ympäröi Galwayn kaupunkia, joka toimii sen hallinnollisena pääkaupunkina. Kreivikunnassa on 179 048 asukasta (vuonna 2016) ja sen pinta-ala on 5 796,09 neliökilometriä.[1]

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Connemara on rannikkoaluetta Galwayn kaupungin länsipuolella; sisämaan puolella, lähellä kreivikunnan Mayon-vastaista pohjoisrajaa, sijaitsevat Maamturk-vuoret (Sléibhte Mhám Tuirc).[2]

Koska Galwayn kreivikunta sijaitsee Irlannin länsirannikolla, Golfvirta vaikuttaa sen ilmastoon keskeisellä tavalla. Lämpöasteiden poikkeavuudet ja ääritilat ovat harvinaisia ja lyhytaikaisia, vaikka sisämaassa onkin tehty useita Irlannin kesän lämpöennätyksiä (joskus jopa 30 °C). Tällainen hetkellinen lämpöilmiö johtuu maan lämmittämästä itätuulesta, vastakkainen sääilmiö saatetaan kokea alueella talvisin. Kuitenkin Galwayn säätä kontrolloivat pääasiassa atlanttiset tuulet, jotka tuovat pääasiassa sadetta. Kreivikunnassa esiintyy voimakkaita matalapaineita, jotka aiheuttavat kovia tuulia myöhään syksyllä, talvella ja varhain keväällä. Galwayn keskimääräinen vuotuinen sademäärä on 1 150 mm.[3]

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kielet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galwayn kreivikunnassa sijaitsee Irlannin suurin ja merkittävin Gaeltacht-alue,[4] jossa iiriä puhutaan äidinkielenä: Connemara ja Aransaaret. Pääkaupungin Galwayn jälkeen suurin asutuskeskus kreivikunnassa lienee Connemaran pääkaupungiksi mainittu Clifden (An Clochán), joka sijaitsee 80 kilometriä länteen Galwayn kaupungista.

Suvut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galway on monen merkittävän ja vanhan suvun koti. Sukuihin lukeutuu muun muassa Connolly, Coyne, Curley, Egan, Ford, Hession (O'hOisin), Kelly, Lohan, Lydon, Madden, Manion, O'Connor, O'Flaherty, O'Shaughnessy ja Tierney. Myös monet normanni-irlantilaiset suvut ovat lähtöisin Galwaysta, näihin lukeutuvat muun muassa Barrett, Browne, Burke, Joyce, Lynch ja Skerrett.

Kaupunkeja ja kyliä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulttuuri ja nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galwayn kreivikunta on Irlannin suosituimpia matkailukohteita ennen muuta kreivikunnan vuoristoisen pohjoisosan tarjoamien retkeilymahdollisuuksien ja suurenmoisten maisemien ansiosta. Myös iirin kieli ja sen puhujien omintakeinen kulttuuri musiikkiperinteineen houkuttelevat seudulle kävijöitä sekä Irlannista että ulkomailta. Alueella on myös gaelin kielen puhujia.lähde?

Iirinkieliset alueet elävät pitkälti ruokkimalla ja majoittamalla turisteja sekä myymällä heille rihkamaa; varsinainen käsityöalan tavaratalo löytyy Spiddalista (An Spidéal). Inverinissä (Indreabhán) taas toimii iirinkielinen kirja- ja musiikkikustantamo Cló Iar-Chonnachta. Costello (Casla) ylpeilee iirinkielisen radioaseman antennimastolla. Carraroessa (An Cheathrú Rua) toimivat iirinkielinen viikkosanomalehti Foinse sekä Galwayn yliopiston iirin kielen koulutuskeskus.lähde?

Galwayn jälkeen suurin paikkakunta Clifden ei ole enää iirinkielinen; Gaeltacht loppuu juuri ennen Roundstonen (Cloch na Rón) kalastajakylää. Clifdenissä on näyttäviä kirkkoja. Clifdenin pohjoispuolella sijaitsee Kylemoren luostari (Mainistir na Coille Móire).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ireland: Administrative Division Citypopulation.de. Viitattu 24.11.2016.
  2. Galway County Encyclopedia Britannica. Viitattu 1.11.2016.
  3. Galway Weather, When to Go and Climate Information World Guides. Viitattu 1.11.2016.
  4. The Gaeltacht Gaillimh le Gaeilge. Arkistoitu 30.10.2008. Viitattu 18.5.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]