Leinster

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Leinster
Laighin / Laigin
Flag of Leinster.svg Leinster in Ireland.svg
lippu sijainti
Maa Irlannin lippu Irlanti
Virallinen kieli Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Englanti
Irlannin lippu Iiri
Pinta-ala 19 800 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
2 501 208
126,32 as./km²

Leinster (iiriksi Laighin tai Laigin) on yksi Irlannin neljästä historiallisesta provinssista. Leinster on Irlannin itäinen ja runsasväkisin provinssi 2 292 939 asukkaallaan. Leinsterin perinteisessä lipussa on kultainen harppu vihreällä taustalla.

Kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leinsterin suurin kaupunki on provinssin ja koko Irlannin tasavallan pääkaupunki Dublin. Suur-Dublinin alueella asuu 1 661 185 (2006) asukasta. Muita mainittavia kaupunkeja Suur-Dublinin alueella on Tallaght (64 282), Blanchardstown (60 000), Cloandalkin (43 929) ja Lucan (37 622). Kilkennyssä ja sen lähiympäristössä asuu 23 967 (2006) ihmistä.

Muita merkittäviä kaupunkeja:

Nimi ja varhainen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaisina aikoina Leinsteria miehitti viisi Fir Bolg -heimoa, joista hallitseva heimo, Laigin, antoi Leinsterille sen nimen. Fir Bolg oli mahdollisesti sukua belgeille, vaikka tätä ei ole pystytty todistamaan. Leinsterin heimot yhdisti Úgaine Mor, joka rakensi Ailinnen kumpulinnoituksen Kilcullen lähelle Kildaren kreivikunnassa. Úgaine Morea pidetäänkin Leinsterin ensimmäisenä kuninkaana 600-luvulla eaa. ”Ster”-osa tulee nimeen pohjoismaalaisesta sanasta, joka tarkoittaa valtakuntaa. Viikingit hallitsivatkin muun muassa Dublinia ja Waterfordia.

Laiginin kuningaskunnan perusti uudelleen kuuluisa Cathair Mor noin 175–185 jaa. Irlannin varhaisten sisällissotien aikana.

300- ja 400-luvuilla jaa. Magnus Maximus lähti Britanniasta jättäen peräänsä merkittävän tyhjiön, siirtolaiset Laiginista lähtivätkin Walesin pohjoisosiin; erityisesti Angelseyhin, Carnaronshireen ja Denbigshireen.

700-luvulla Laigin oli jakautunut kahden hallitsijasuvun kesken:

Pohjoinen Leinster-hallitsijasuku: Murhad mac Brain (kuoli 727), Uí Dúnlaingen kuningas. Eteläinen Leinster-hallitsijasuku: Áed mac Colggen (kuoli 738), Uí Cheinnselaigin kuningas.

Nykyinen Leinster käsittää historiallisen Leinsterin lisäksi myös historiallisen Meathin provinssin. Vanhan Meathin provinssin alueella on nykyään kaksi kreivikuntaa, Meath ja Westmeath.

Leinsterin kreivikunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensin on mainittu englanninkieliset nimet, sitten iirinkieliset suluissa.