Donegalin kreivikunta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
County Donegal
Contae Dhún na nGall / Contae Thír Chonaill
County Donegal.png Donegal in Ireland.svg
vaakuna sijainti
Motto: Mutuam habeatis caritatem
Maintain among you) Mutual Love (or Charity)
Valtio Irlannin lippu Irlanti
Provinssi Flag of Ulster.svg Ulster
Kreivikunnan pääkaupunki Lifford
Pinta-ala 4 841 km²
Väkiluku
- Väestötiheys
160 927
33,24 as/km²

Donegalin kreivikunta (iiriksi Contae Dhún na nGall) on saanut nimensä pääkaupungistaan. Aiemmin sen nimi oli erään muinaisen klaanipäällikön mukaan Tyrconnell eli Tír Chonaill, Conallin maa, ja tämän nimen iirinkielistä versiota käytetään yhä viittaamaan kreivikunnan iirinkielisiin osiin, jotka sijaitsevat rannikollalähde?. Kreivikunta on Irlannin pohjoisin, mutta kuuluu hallinnollisesti Irlannin tasavaltaan, jossa sitä kuitenkin pitää kiinni vain hyvin kapea maakaistale. Arkipäivän yhteydet Pohjois-Irlantiin ovat kohtalaisen läheiset, esimerkiksi Derryssä käydään kaupassa. Pohjois-Irlannin läheisyys tuntuu siinäkin, että maakunnan protestanttiasutus ulottuu Donegalin puolelle. Vaikka Donegalissa ei ole esiintynyt väkivaltaisuuksia uskontorajan yli, raja on edelleenkin olemassa, havaittavissa ja tunnettu.lähde?

Kreivikunta on kumpuilevan maastonsa ansiosta suosittu matkailukohde retkeilijöille ja leiriytyjille. Korkein vuori on Errigal (An tEaragal), 750 m.lähde? Errigalille on mahdollista kiivetä yleisöreittiä myöten ilman kiipeilijän tarvikkeita, jos jaksaa kävellä viisi kilometriä ylämäkeen.

Donegalin iirinkielisillä alueilla puhutaan kielen ulsterilaista murretta, joka poikkeaa huomattavasti standardi-iiristä. Iirin opetusta on tarjolla Gaoth Dobhair ja Glencolumbkillen (Gleann Cholm Cille) kylässä sijaitsevassa Oideas Gaelin kielikeskuksessa. Alueella on myös gaelin kielen puhujia.

Kylät ja kaupungit alueella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Donegalin kreivikunta.