Cobh

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Cobh
(Cove/Queenstown)
Vaakuna
Vaakuna
Valtio Irlanti
Hallinto
 – Kaupunginjohtaja Nóirin Doyle
Väkiluku (2006) 12 887
 – Metropolialue 6 517

Cobh on kaupunki Irlannissa. Se sijaitsee Great Islandin etelärannalla Corkin luonnonsatamassa, joka yksi maailman suurimmista luonnonsatamista.[1]

Kaupungin korkeimmalla kohdalla sijaitsee Cobhin katedraali, St. Colman's, Cloynen hiippakunnan keskus.

Katedraali Cobhissa

Vapaa-ajan ja kaupallisten aktiviteettien määrä on kasvanut viimeisten vuosien aikana uudella supermarketilla ja ostoskeskuksella. Myös Cobhin vapaa-ajankeskusta ja nuorisokeskusta on paranneltu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen maailmansodan aikana Queenstown oli laivastotukikohta briteille ja yhdysvaltalaisille, jotka kävivät sotaa saksalaisia sukellusveneitä vastaan. Ensimmäinen yhdysvaltalainen divisioona saapui kaupunkiin toukokuussa 1917. Kun yhdysvaltalainen kuljetussaattue saapui satamaan 1917 merimatkan jälkeen heitä oli vastassa suuri joukko merimiehiä ja kyläläisiä kiitollisina siitä, että he auttoivat brittejä pysäyttämään saksalaisten sukellusveneet, jotka uhkasivat ajaa Britannian sodasta. Kärsimätön brittiläinen kommodori tapasi Yhdysvaltain lippulaivan kapteenin, kun tämä hyppäsi laiturille ja kysyi, kuinka nopeasti säänrunnomat yhdysvaltalaiset laivat saataisiin käyttöön. "We're ready now, sir!" (Me olemme valmiita nyt, sir!) hän vastasi. Vuoden 1922 Ison-Britannian ja Irlannin sopimuksen ehtojen mukaan satama jäi Isolle-Britannialle suvereeniksi tukikohdaksi. Muiden saman kohtalon kärsineiden satamien joukossa se siirtyi Irlannin vapaavaltion lipun alle vasta 1938.

Cobh on yksi suurimmista Irlannin transatlanttisista satamista: sieltä lähti 2,5 miljoonaa kuudesta miljoonasta irlantilaisesta Pohjois-Amerikkaan vuosien 1848 ja 1950 välillä. 11. huhtikuuta 1912 silloinen Queenstown oli viimeinen kaupunki, jossa RMS Titanic pysähtyi neitsytmatkallaan. Queenstownista 113 ihmistä nousi Titaniciin ja seitsemän nousi maihin. Suuri osa Queenstownista nousseista siirtolaisista hukkui.

Alkuperäinen laituri, jota matkustajat käyttivät noustakseen lauttoihin eli jolla pääsi Titaniciin ja joka oli ankkuroitu Cobhin sataman ulkopuolelle. Myös monet muut tunnetut laivat ovat rantautuneet Cobhissa:

  • Ensimmäinen höyrylaiva, joka purjehti Irlannista Englantiin lähti Cobhista 1821
  • RMS Lusitanian upotti saksalainen sukellusvene Old Headissa Kinsalessa matkalla Liverpooliin 7. toukokuuta 1915. Eloon jääneet tuotiin Cobhiin, ja yli sata menehtynyttä haudattiin vanhan kirkon hautausmaalle, joka sijaitsee mailin päässä kaupungin pohjoispuolella.
Vanha laituri

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 Cobhissa oli noin 6500 asukasta.[2]

Entistä viljelysmaata on laajakantoisesti kehitetty viime vuosina rakentamalla asuinalueita Rushbrookiin ja Carrignafoyhin. Cobhista on hiljalleen tulossa satelliittikaupunki Corkin kaupungin edustalle.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupunki on eteläinen pääteasema Dublin-Cork-linjalla. Säännöllinen lippupalvelu toimii Corkin ja Cobhin välillä mm. Fotan rautatieasemalla, Carrigaloen rautatieasemalla ja Rushbrooken rautatieasemalla. Linja päättyy Cobhin rautatieasemalle. Lähin lentoasema on Corkin kansainvälinen lentokenttä.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cobhin menestyin jalkapalloseura on Cobh Ramblers, jossa yksi Irlannin menestyneimmistä jalkapalloilijoista, Roy Keane, tuli tunnetuksi ja josta tämä pääsi pelaamaan Englantiin Nottingham Forestiin. Cobh on myös Irlannin menestyneimmän yleisurheilijan, Sonia O’Sullivanin, kotikaupunki.

Tunnettuja cobhilaisia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nyrkkeilijä Jack Doyle.
  • Tohtori James Roche Verling, joka oli Napoleon Bonaparten yksityinen lääkäri St. Helenan maanpaon aikana.
  • Kapteeni Thomas Brierley, joka palkittiin erityisestä uljaudesta mitalilla hänen pelastettuaan RMS Lusitanian uhreja merestä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cobh South & East Cork. Viitattu 26.1.2015.
  2. Ireland cities Citypopulation. Viitattu 26.1.2015.