MultiFinder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MultiFinder on Mac OS -käyttöjärjestelmien laajennus, joka mahdollistaa yhtäaikaisen moniajon. Se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1988, System Software 5:ssä, ja se yleistyi System Software 6:n myötä. Se oli yksi merkittävimmistä uudistuksista Mac OS -sarjaan, koska aikaisemmat versiot olivat pystyneet ajamaan vain yhtä ohjelmaa kerrallaan, vaikka usean ohjelman pitäminen auki yhtä aikaa olikin mahdollista Switcher -ohjelman avulla. System 7 -käyttöjärjestelmässä MultiFinder kuului pakettiin. Se oli järjestelmän osa aina Mac OS X:ään asti.

MultiFinder toimii jakamalla prosessoriajan sovellusten kesken. Ohjelmat voivat myös ilmoittaa MultiFinderille tarvitsemansa muistin määrän, jotta MultiFinder osaa jaa sen parhaalla tavalla.

Ennen MultiFinderia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä Macintosh-tietokoneessa vuodelta 1984 oli hyvin rajoitettu määrä muistia (128 Kt), eikä siinä sen takia ollut moniajoa. Ennen MultiFinderia olikin siksi jonkinlaisia moniajojärjestelmiä.

Desk Accessories

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä Macintoshissa oli Desk Accessories -niminen apuohjelmajärjestelmä, jota pystyttiin ajamaan yhtä aikaa muiden ohjelmien kanssa. Tällaisten apuohjelmien toiminta oli kuitenkin hyvin rajoitettua, koska ne eivät voineet käyttää kovin paljon RAM-muistia. Apple ei kovin paljon painottanut tämän ominaisuuden kehitystä, vaikka se oli melko suosittu, mikä opastikin ohjelmoijia luomaan moniajojärjestelmiä.

Apple julkaisi vuonna 1986 Mac Plus -tietokoneen, jossa oli 1 Mt RAM-muistia. Näinkin suuri määrä muistia oli hyvä pohja moniajolle, jonka toteutti ensimmäisen kerran Andy Hertzfeld, Switcher -ohjelmallaan. Kyseinen ohjelma julkaistiin vuonna 1985. Se jakoi muistin pienempiin osiin, joihin sitten voitiin ladata ohjelmia. Käyttäjä pystyi vaihtamaan ohjelmaa valikkorivillä olevan pienen painikkeen avulla. Ohjelmaa vaihdettaessa nykyinen ohjelma liukui vaakasuunnassa pois näytöltä ja valittu ohjelma liukui sisään. Ohjelmat eivät vaatineet mitään erityismuutoksia toimiakseen Switcherin kanssa. Switcher ei kuitenkaan varsinaisesti ajanut ohjelmia yhtä aikaa, sillä passiiviset ohjelmat eivät suorittaneet mitään toimintoja, mutta niiden muisti pysyi samana. Aktivoidessa suoritusta jatkettiin samasta kohdasta, mihin oli lopetettu.

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.