Macintosh Plus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mac Plus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Macintosh Plus
Macintosh Plus oli tuotannossa kolme ja puoli vuotta, mikä tekee siitä toistaiseksi pitkäikäisimmän Macintosh-mallin.
Macintosh Plus oli tuotannossa kolme ja puoli vuotta, mikä tekee siitä toistaiseksi pitkäikäisimmän Macintosh-mallin.
Valmistaja Apple Computer
Tuoteperhe Macintosh
Julkaistu 1986
Valmistus lopetettu 1990
Mukana toimitettu käyttöjärjestelmä Classic Mac OS/System 7
Suoritin Motorola 68000
Massamuisti kiintolevy
Keskusmuisti 1 Mbit

Macintosh Plus on Apple Computerin 16. tammikuuta 1986 julkaisema tietokone. Macintosh Plus oli kolmas Macintosh-sarjaan julkaistu malli. Ensimmäiset laitteet olivat beigen värisiä, mutta vuonna 1987 mallisto muutettiin harmaaksi. Macintosh Plus sisälsi ensimmäisenä Macintoshina SCSI-liitännän, mikä helpotti lisälaitteiden kytkemistä.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SCSI-liitäntä toteutettiin osaksi Macintosh Plussaa, vaikka SCSI-spesifikaatio ei ollut vielä valmis. Aikaisesta julkaisusta johtuen Macintosh Plussan SCSI-toteutus ei ole 100 % yhteensopiva kaikkien SCSI-laitteiden kanssa. Liitäntä toimi kuitenkin hyvin ja markkinoille ilmestyi nopeasti runsaasti SCSI-liitäntäisiä lisälaitteita, kuten kiintolevyjä, nauha-asemia, CD-ROM-asemia, tulostimia ja monitoreja. SCSI-liitännän lisäksi Macintosh Plus sisälsi käytettävyyttä ja laajennettavuutta parantavia ominaisuuksia. 3.5" levykeasema tarjosi edellisiin malleihin nähden kaksinkertaisen 800 kt:n tallennuskapasiteetin. Levykeasema oli tosin edelleen yhteensopimaton PC-laitteiden levykeasemien kanssa. SIMM-muistikammat mahdollistivat keskusmuistin helpon päivityksen. Vakiovarustellussa laitteistossa oli neljä 256 kt:n muistipalikkaa, muistin määrän saattoi päivittää 4 Mt:n saakka. 128 kt:n ROM sisälsi SCSI:n ja HFS:n vaatimat ajurit.

Compact Macintosh -mallisessa laitteessa sisäänrakennettu näyttö oli kooltaan 9":n 512 x 342 pikselinen, 72 PPI:n mustavalkonäyttö. Laitteessa ei ollut tuuletinta. Macintosh Plussan mukana toimitettiin System 3.0, Finder 5.1 sekä MacPaint ja MacWrite -ohjelmistot. Elokuusta 1987 alkaen ohjelmistopakettiin kuuluivat myös HyperCard ja MultiFinder. Kolmannen osapuolen ohjelmistotarjontaan kuuluivat MacDraw, Microsoft Word, Excel ja PowerPoint sekä Alduksen PageMaker.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Macintosh Plus.