System Software 6

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
System Software 6
System 6.png
Kehittäjä Apple, Inc.
Tuoteperhe Mac OS
Viimeisin vakaa versio 6.0.8 (huhtikuu 1991)
Ytimen tyyppi Monoliittinen ydin
Lähdekoodimalli Suljettu
Lisenssi Kaupallinen

System Software 6 tai System 6 on Applen kehittämä käyttöjärjestelmä Macintosh-tietokoneita varten. Se julkaistiin vuonna 1988 ja se kuuluu Mac OS -käyttöjärjestelmäperheeseen. Järjestelmä maksoi 49 dollaria. System 6 on monoliittinen käyttöjärjestelmä.selvennä Siihen kuului MultiFinder-ominaisuus, joka teki moniajon mahdolliseksi. System 6:n viimeisin versio julkaistiin vuonna 1991.

Merkittävimmät uudistukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MacroMaker[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi ominaisuus nimeltä MacroMaker tuli System 6:n mukana. Se teki mahdolliseksi hiiren ja näppäimistön syötteiden tallennuksen makroina. MacroMakerissa oli ainutlaatuinen käyttöliittymä, joka näytti videonauhurilta. MacroMakeria kritisoitiin, koska siihen oli kopioitu ominaisuuksia Microsoftin AutoMac III-ohjelmasta, joka oli jo silloin yleisesti saatavilla. MacroMaker ei toimi System 7:ssä, joka käytti AppleScriptiä.

Moniajo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhemmissa Mac OS-käyttöjärjestelmissä oli Switcher-niminen ominaisuus, jonka avulla voitiin avata useita ohjelmia ja vaihdella niitä. Niitä ei kuitenkaan ajettu yhtä aikaa, joten kaikki ohjelmat ja ominaisuudet eivät toimineet siinä kunnolla. Switcher ei myöskään näyttänyt ohjelmia yhtä aikaa.

System 5- ja System 6 -käyttöjärjestelmissä oli MultiFinder-ominaisuus, jolla pystyttiin ajamaan useita ohjelmia kerralla. Se ei kuulunut käyttöjärjestelmään, mutta sen pystyi ostamaan Applelta. MultiFinderin käyttö yleistyi System 6:n myötä. MultiFinderin sai pois päältä tai päälle uudelleenkäynnistettäessä. Jos se otettiin pois päältä, Finder sulkeutui, kun käyttäjä avasi uuden ohjelman. Aktiivinen ohjelma pysyi aina päällimmäisenä.

Laitteistotuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

System 6 tuki Apple ImageWriter LQ:ta ja PostScript-lasertulostimia. Uudet laitteistoajurit mahdollistivat ImageWriter LQ:n käytön AppleTalkin avulla lähiverkoissa, ja tuki myös erikokoisia papereita. System 6:n mukana tuli myös QuickerGraf, järjestelmäohjelma, joka nopeutti grafiikan piirtämistä näytölle Macintosh II:ssa. Sen ohjelmoija Andy Hertzfeld lisensoi sen Applelle ja Radius Inc:ille.