Muhammad Sa’id al-Sahhaf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muhammad Sa’id al-Sahhaf
Muhammad Sa’id al-Sahhaf. Kuva vuodelta 1996.
Muhammad Sa’id al-Sahhaf. Kuva vuodelta 1996.
Henkilötiedot
Syntynyt30. heinäkuuta 1940 (ikä 81)
Hilla, Irak
Poliitikko
Puolue Baath
Asema ulkoministeri 1992–2001

Muhammad Sa’id al-Sahhaf (myös Muhammad Saeed al-Sahhaf jne.) (s. 1940 Hilla, Irak) on entinen irakilainen poliitikko ja diplomaatti. Hän oli paljon julkisuudessa työskennellessään maan tiedotusministerinä 2003 Irakin sodan aikana. Huhtikuussa 2003 Muhammad Sa’id julisti Irakin televisiossa amerikkalaisten sotilaiden tekevän joukoittain itsemurhia Bagdadin porteilla, vaikka taistelujen äänet olivat jo kuultavissa.

Ennen Irakin sotaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muhammad Sa’id al-Sahhaf liittyi vuonna 1963 Baath-puolueeseen ja työskenteli suurlähettiläänä Ruotsissa, Burmassa, YK:ssa ja Italiassa, jonka jälkeen vuonna 1992 palasi Irakiin maan ulkoministeriksi. Muhammadin ulkoministerikausi päättyi vuonna 2001 epäselvistä syistä, mutta hänen väitetäänkenen mukaan? olleen epäpätevämpi kuin edeltäjänsä Tariq Aziz. Joidenkin lähteiden mukaan päätöksen takana oli Saddam Husseinin poika Udai Hussein.

Irakin sodassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomailla Muhammad Sa’id al-Sahhaf tunnetaan hänen päivittäistä tiedotuksistaan Bagdadista Irakin sodan aikoina. Alussa Said tunnettiin nimellä "Bagdadin Bob". Tiedotukset olivat mielikuvituksellisia, värikkäitä ja valheellisia. Said väitti Irakin televisiossa 7. huhtikuuta 2003, ettei Bagdadissa ole amerikkalaisia joukkoja, että amerikkalaiset sotilaat tekevät joukolla itsemurhia Bagdadin porteilla ja että Saddamin mukaan "jumala grillaa vihollisten vatsat helvetissä"[1], vaikka Bagdad kukistui kaksi päivää myöhemmin. Tästä hän sai yhdysvaltalaisissa viestimissä lempinimen ”Koominen Ali” (engl. Comical Ali) – viittauksena toisen irakilaispoliitikon Ali Hasan al-Majidin liikanimeen ”Kemikaali-Ali” (Chemical Ali). Tiedotusministerin viimeinen esiintyminen virassa tapahtui 8. huhtikuuta, jolloi hän totesi amerikkalaisten joko antautuvan tai palavan tankkeihinsa.

Vaikka länsimaisissa tiedotusvälineissä Muhammad Sa’id al-Sahhafin valehtelu vaikutti lähinnä naurettavalta ja säälittävältä, asia oli erilainen sotaa vastustaneessa arabimaailmassa, jonka tiedotusvälineet katsoivat sotaa omasta näkökulmastaan, eikä esimerkiksi Syyrian televisio näyttänyt kuvia sotatapahtumien kulusta. Monille arabeille muun muassa Bagdadin miehittäminen tuli täytenä yllätyksenä, samoin se, että Muhammad Sa’id al-Sahhaf ja tiedotusvälineet olivat valehdelleet koko ajan. Lähi-idässä kielenkäyttö myös on värikkäämpää kuin länsimaissa.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuun puolivälissä ruotsalainen Expressen-lehti levitti maailmalle virheellistä uutista, jossa väitettiin tiedotusministerin hirttäytyneen Bagdadin esikaupunkialueella, kun amerikkalaiset joukot valtasivat kaupungin. Myöhemmin tieto osoittautui vääräksi.

Daily Mirror -sanomalehti kertoi 25. kesäkuuta 2003, että miehittäjäjoukot olivat pidättäneet tiedotusministerin Bagdadissa. Tietoa ei vahvistettu sotilaslähteistä, ja al-Sahhafin perhe kielsi vangitsemisen. Seuraavana päivänä al-Sahhaf esiintyi Dubaissa toimivan Al Arabiya -televisiokanavan haastattelussa, josta hänelle kerrotaan maksetun 200 000 dollaria. Muhammad kertoi amerikkalaisjoukkojen kuulustelleen häntä. Haastattelussa hänen esiintymisensä oli aivan toisenlaista kuin hänen tiedottaessaan sodan kulusta.

Kuulustelujen jälkeen Muhammad Sa’id al-Sahhaf vapautettiin, eikä häntä vastaan nostettu syytteitä. Hän elää perheensä kanssa Arabiemiraateissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Televising War: From Vietnam to Iraq, Andrew Hoskins, Coninuum International Publishing Gropup 2004, Reprinted 2005, ISBN 0-8264-7305-9, 0-8264-7306-7, Luku The Real Saddam, s. 123