Morits Oranialainen

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Morits Oranialaisen muotokuva Michiel Jansz van Miereveltin maalaamana.

Morits Oranialainen (joskus myös Morits Nassaulainen, holl. Maurits van Oranje; 14. marraskuuta 156723. huhtikuuta 1625) oli Alankomaiden käskynhaltija vuosina 1585–1625. Morits oli vasta 16-vuotias, kun hänen isänsä Vilhelm I Oranialainen vuonna 1584 murhattiin. Moritsista tuli pian tämän jälkeen isänsä seuraaja Alankomaiden käskynhaltijana.

Morits Oranialainen johti Alankomaiden taistelua Espanjaa vastaan kahdeksankymmenvuotisessa sodassa ja uudisti täydellisesti Alankomaiden taktiikan antiikin kirjallisuudesta saamiensa ideoiden mukaan. Moritsin uudistuksia olivat muun muassa puolirykmentti, treffen-taktiikka ja kontramarssi. Hän myös uudenaikaisti jalkaväkensä aseistusta ottaen käyttöön kevyemmän musketin. Moritsia pidetään yleisesti ensimmäisenä sotilasjohtajana, joka siirtyi raskaasta espanjalaisesta neliöstä kohti kevyempiä taktisia muodostelmia. Moritsin uudistukset levisivät nopeasti Pohjois-Saksaan ja Ruotsiin, missä Kustaa II Aadolf myöhemmin kehitti armeijaansa vielä lisää Moritsin ajatusten mukaan.

Moritsin menestys sodassa Espanjaa vastaan ei niinkään johtunut hänen uudistuksistaan armeijassa, vaan hänen vastustajaansa paremmasta kyvystä piirittää ja vallata linnoituksia.

Mauritius Intian valtameressä on nimetty Morits Oranialaisen mukaan.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Edward Duyker: Mauritius and Family history at the National Library Australian National Library. (englanniksi)

Yleiset lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Arnold, Thomas F.: The Renaissance at War. Lontoo: Cassell, 2002. ISBN 0-304-36353-7.
  • Childs, John: Warfare in the Seventeeth Century. Lontoo: Cassell, 2001. ISBN 0-304-36373-1.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.