Moraalinen relativismi

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Moraalirelativismi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Moraalinen relativismi eli moraalirelativismi viittaa etiikassa erilaisiin käsityksiin, joissa moraalin luonne on suhteellinen eli relativistinen, riippuvainen yhteisöstä tai yksilöstä.[1] Tämän ajatusmallin mukaan siis jokin teko ei ole ehdottomasti oikein tai väärin, vaan moraali suhteutetaan aina tiettyihin näkökulmiin. Moraaliseen relativismiin kuuluu myös ontologinen relativismi, johon liittyy ajatus, että kuva todellisuudesta, jonka mukaan moraali määritellään, riippuu kulloinkin vallitsevata tilanteesta ja asiayhteyksistä.[2] Ontologinen relativismi liittyy ontologiseen naturalismiin, johon kuuluvat moraalikäsitykset ovat toisten asioiden suhteen relativistisia, toisten asioiden suhteen realistisia.[3]

  1. Martela, Mikko: Moraalisen relativismin monet muodot (DOC) (Pro gradu -seminaarin tutkielma) frankmartela.fi. 26.3.2007. Arkistoitu 13.9.2016. Viitattu 1.11.2011.
  2. Lappi, Otto: Relativismi Filosofian sanasto. 22.6.2001. Viitattu 7.10.2022. [vanhentunut linkki]
  3. Martela, Mikko: Ontologisesta naturalismista moraaliseen relativismiin tai miksi Searle vaikenee moraalista? 14.4.2008. Helsingin yliopisto. Viitattu 7.10.2022.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Niiniluoto, Ilkka: Tiede, filosofia ja maailmankatsomus: Filosofisia esseitä tiedosta ja sen arvosta. Helsinki: Otava, 1984. ISBN 951-1-08016-4.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Fieser, James: Ethics The Internet Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)
  • Gowans, Chris: Moral Relativism The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.