Mintimer Šaimjev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mintimer Şärip ulı Şäymiev
Минтимер Шәрип улы Шәймиев
Mintimer Šaripovitš Šaimjev
Минтимер Шарипович Шаймиев
Mintimer Shaimiyev.jpg
Tatarstanin 1. presidentti
Edeltäjä Röstäm Miñnexan
Henkilötiedot
Syntynyt20. tammikuuta 1937 (ikä 85)
Aqtanışen piiri, Tataarien ASNT, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto (nykyään Tatarstan, Venäjä)
Puoliso Sakina Şakin kyzy Şäymieva (ven. Sakina Šakipovna Šaimjeva)
Tiedot
Puolue Yhtenäinen Venäjä
Uskonto sunnalaisuus

Mintimer Şärip ulı Şäymiev (tataariksi (kyrillinen), Минтимер Шәрип улы Шәймиев, venäjäksi; Минтиме́р Шари́пович Шайми́ев, Mintimer Šaripovitš Šaimjev) on venäläissyntyinen tataaripoliitikko ja Tatarstanin ensimmäinen presidentti vuosina 1991–2010. Hän toimi hallintotehtävissä ja ministerinä Brežnevin ajoista, vuodesta 1969 lähtien.

Mintimer Şäymiev syntyi 20. tammikuuta 1937 talonpoikaisperheeseen Änäk-nimisessä kylässä Aqtanış-nimisessä piirikunnassa silloisessa Tataarien autonomisessa sosialistisessa neuvostotasavallassa.

Şäymievin lapsuus ajoittui toisen maailmansodan vuosiin. Vuonna 1954 hän aloitti opiskelut Kazanin maatalousinstituutissa koneistamislinjalla, josta hän valmistui vuonna 1959. Hän työskenteli tämän jälkeen suunnittelutehtävissä ja vuodesta 1967 lähtien hallintopuolella. Vuonna 1969 hänet nimitettiin Tatarstanin kastelu- ja vesivaraministeriksi. Tuolloin Tatarstanissa oli meneillään laajoja kastelujärjestelmien rakentamistöitä. Vuonna 1983 Şäymievista tuli Tataarien ASNT:n ministerineuvoston ensimmäinen varapuhemies.

Vuonna 1990 hänet valittiin Tataarien ASNT:n ylimmäksi puhemieheksi, jonka jälkeen tapahtui käänne Tatarstanin ja Venäjän keskushallinnon välisissä suhteissa. Samana vuonna annettiin Tatarstanin tasavallan suvereenisuusjulistus. Vuonna 1991 Şäymiev valittiin Tatarstanin ensimmäiseksi presidentiksi. Sittemmin hänet on valittu uudelleen 24. maaliskuuta 1996 ja 25. maaliskuuta 2001.

Vuonna 2010 Şäymiev ilmoitti ettei pyrki jatkoon tasavallan johdossa ja nimitti seuraajakseen pääministeri Röstäm Miñnexanin, jonka presidentti Medvedev nimitti virallisesti hänen seuraajaehdokkaakseen parlamentin vahvistettavaksi.

Şäymievin vetäytymisen jälkeen Tatarstanin parlamentti alkoi valmistella hänelle valtiollisen neuvonantajan asemaa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mintimer Šaimjev.
Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.