Mika Piiparinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mika Piiparinen (16. joulukuuta 1911 Kolppana21. heinäkuuta 1991) oli suomalainen säveltäjä. Hän on tunnettu monista hengellisistä lauluistaan.

Piiparinen syntyi Inkerinmaalla, missä hänen isänsä toimi saarnaajana. Isä Heikki Piiparinen ei suostunut ottamaan Neuvostoliiton kansalaisuutta vuonna 1929, ja perhe muutti Suomeen, aluksi Terijoelle ja sotien jälkeen Helsinkiin. Mika Piiparinen tosin muutti Helsinkiin jo vuonna 1935, koska hän ei löytänyt töitä Terijoelta. Siviiliammatiltaan Piiparinen oli yrittäjä, joka työskenteli laukkualalla. Hän kuului Helsingin vapaaseurakuntaan useita vuosikymmeniä. Helsingin vapaaseurakunnan sekakuoroa hän johti vuosina 1947–1965, ja kuoro esiintyi useilla Suomen Vapaakirkon kesäjuhlilla.

Piiparisen hengellisistä lauluista tunnetuimpia ovat "Kun tummuvat illan varjot", "Meren tiedän kirkkahan", "Oi Golgatan ihana risti", "Oi katso mikä aamu", "Sinulle korkea Herra" ja "Kädet". 1970–1980-luvuilla näitä lauluja lauloivat vapaiden herätysliikkeiden kuten Suomen Vapaakirkon ja helluntaiherätyksen laulajien lisäksi esimerkiksi Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen ja Jyväskylän Studiokuoro. Piiparisen hengelliset laulut levisivät samoihin aikoihin myös Viroon, jossa niitä laulettiin varsinkin Tallinnan Olevisten seurakunnassa.

Vuonna 2001 sopraano Pirkko Törnqvist-Paakkanen ja pianisti Risto Lauriala levyttivät Piiparisen yksinlauluja Finngospel-levymerkin albumille Olen kädessäs, mestari.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Olen Kädessäs, Mestari Spotify. Viitattu 12.8.2021.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.