Mihail Krug

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mihail Vorobjov
Henkilötiedot
Syntynyt7. huhtikuuta 1962
Tver (Kalinin), Neuvostoliitto
Kuollut1. heinäkuuta 2002 (40 vuotta)
Tver, Venäjä
Muusikko
Taiteilijanimi Mihail Krug (suom.ympyrä)
Laulukielet venäjä
Aktiivisena 1987–2002
Tyylilajit venäläinen chanson
Soittimet laulu, kitara
Levy-yhtiöt Master Sound Records
Sojuz

Mihail Vladimirovitš Krug (ven. Михаил Владимирович Круг, oik. Vorobjov, ven. Воробьёв, 7. huhtikuuta 1962 Tver (Kalinin), Neuvostoliitto1. heinäkuuta 2002 Tver) oli venäläinen laulaja ja lauluntekijä. Häntä usein kutsuttiin venäläisen chansonin kuninkaaksi,[1] ja kappale ”Vladimirski tsentral” on yksi genren suosituimmista. Hän kuoli väkivaltaisesti kotonaan Tverissä 2002.

Ennen muusikon uraa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mihail Vorobjov syntyi 7. huhtikuuta 1962 Kalininissa (nyk. Tver), Neuvostoliitossa. Hänen isänsä oli rakennusinsinööri ja äitinsä kirjanpitäjä. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän asui vanhassa työläiskaupunginosassa, josta kertoi myöhemmin laulussaan "Milyi moi gorod" ("Rakas kaupunkini"). Hän harrasti jääkiekkoa maalivahtina. Hänen koulumenestyksensä oli heikko. Ystävät ja sukulaiset muistelevat hänen lintsailleen.

Kuusivuotiaasta alkaen hänen idolinsa oli Vladimir Vysotski. 11-vuotiaana hän opetteli soittamaan kitaraa. Ensimmäiset runonsa hän kirjoitti 14-vuotiaana omistaen ne luokkatoverilleen. Eräässä koulun illassa hän käytti yhtä Vysotskin kappaletta aikaansaaden suuren skandaalin. Armeijan jälkeen ryhtyi soittamaan kitaraa ja laulamaan Vysotskin tyylillä.

Vorobljov valmistui Kalininin kaupungin koulusta numero 39 autonasentajaksi. Opintojen jälkeen hän kävi armeijan Lebedinin kaupungissa Ukrainassa ja toimi sen jälkeen kuorma-autonkuljettajana kymmenen vuoden ajan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1986 Mihail tapasi ensimmäisen vaimonsa Svetlanan, joka myös oli muusikko. Hän soitti soolokitaraa neuvostohallinnon virallisesti tunnustamassa yhtyeessä. Svetlanasta tuli Mihailin ensimmäinen tuottaja, ja hän rohkaisi tätä tuomaan luovuuttaan esille. Siihen asti Mihail oli kirjoittanut runonsa ja laulunsa ainoastaan pöytälaatikkoon. Svetlana etsi musiikkikilpailuita, äänitti Mihailin lauluja kaseteille ja ompeli hänen esiintymisasunsa; hän työskenteli mallitoimistossa. He erosivat 1989. Vuonna 2000 Mihail avioitui tšeljabinskilaisen Irinan kanssa, joka alkoi Mihailin kuoleman jälkeen esiintyä nimellä Irina Krug. Kummastakin liitosta syntyi yksi lapsi.

Poliittinen kanta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mihail Krug oli poliittiselta vakaumukseltaan monarkistinen, konservatiivinen, homovastainen ja antifeministinen. Hän oli Venäjän liberaalidemokraattisen puolueen (LDPR) jäsen ja toimi puheenjohtaja Vladimir Žirinovskin kulttuuriavustajana. Hänen haastatteluissaan tulee toistuvasti selvästi esiin viha vasemmistolaisia, erityisesti kommunisteja kohtaan.

Muusikon ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1987 Mihail voitti laulu- ja sävellyskilpailun kappaleellaan "Pro Afganistan" ja alkoi sen jälkeen alkoi tosissaan kirjoittaa lauluja. Hän otti taiteilijanimekseen Mihail Krug (suom. Mikko Kehä). Nimen alkuperästä on useita versioita.

Hän äänitti ensimmäisen kasettinsa "Tverskie ulitsy" ("Tverin kadut") "Tver"-studiossa 1989. Sitä seurasivat "Katja" ja kolmas nimeämätön kasetti. Mitään näistä ei julkaistu virallisesti, vaan niitä levitettiin laittomasti. Lähes kaikki näillä levyillä olleet kappaleet on esitetty uudelleen ja julkaistu myöhemmillä albumeilla. Neuvostoajan jälkeen vuonna 1994 Mihail Krug julkaisi rikollisslangilla nimetyn albumin "Žigan-Limon" ("Rosvo-Sitruuna"), joka monien mielestä oli hänen luovan elämänsä käännekohta. Se sisältää rikollislaulujen lisäksi lyyrisiä ja ironisia kappaleita. Levystä otettiin useita uusintapainoksia ja Mihail Krug vakiinnutti asemansa venäläisessä musiikkikulttuurissa.

Vuonna 1994 kuvattiin dokumenttielokuva "Bard Mihail Krug" ("Bardi Mihail Krug"), joka esitettiin "Kultura"-kanavalla vuonna 1999. Ensimmäinen video filmiltä, kappale "Eto bylo vtšera" ("Se oli eilen") esitettiin vuonna 1996. Krug vieraili ensimmäisen kerran ulkomailla vuonna 1997 "Venäläinen chanson Saksassa" -festivaalilla folkyhtye Bratja Žemtšužnyjen kanssa. Vuonna 1998 Krug esiintyi Yhdysvalloissa Miamissa, Bostonissa, New Yorkissa ja Jacksonvillessa. Alkuvuodesta 2000 hän teki menestyneen Israelin kiertueen. Krug piti usein hyväntekeväisyyskonsertteja, myös vankiloissa.

Vuonna 1997 Mihail Krug otti yhtyeeseensä uuden laulajan, Svetlana Ternovan. Aleksandr Velolebedniski kirjoitti Krugille useita lauluja. Yksi venäläisen chansonin tunnetuimmista kappaleista on Krugin ”Vladimirski tsentral” (ven. Владимирский централ, "Vladimirin keskivankila") albumilta "Madam". Sen arvellaan olevan omistettu ammattirikollinen Aleksandr Severnyille. Vuonna 2000 Krug esitti rikollisjohtajan roolin Leonid Petrovitšin elokuvassa "Aprel".

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laulaja Mihail Krugin hautakivi

Kesäkuun 30. ja heinäkuun 1. päivän välisenä yönä 2002 hyökättiin Mihail Krugin kotiin Mamulinon kaupunginosassa Tverissä. Kaksi miestä kävi ensin Krugin anopin kimppuun aiheuttaen tälle vammoja. Paikalle rynnännyttä Krugia ammuttiin pistoolilla, hänen vaimonsa Irinan onnistui paeta. Krug kuoli pian sairaalassa vammoihinsa.

Krugin muistotilaisuuteen 3.7. osallistui paljon tunnettua väkeä, mm. Vladimir Žirinovski, Aleksandr Semtsev, Jefrem Amiramov, Katja Ogonjok, Bratja Žemtšužnyje -yhtye, Vika Tsiganova ja Tverin alueen Vladimir Platov. Hautajaisiin osallistui satoja tuhansia ihmisiä.[1] Autojono hautajaissaatossa venyi kilometrien mittaiseksi. Siunaustilaisuus pidettiin Tverin Ylösnousemuksen katedraalissa ja Krug haudattiin Dmitrovo-Tzerkassyn hautausmaalle.

Murhan syy oli epäselvä. Epäiltiin ryöstöyritystä, joka liittyi Krugin juuri odottamaan levytyspalkkioon. Toisten mielestä Krugin murha oli suunniteltu, todennäköisesti palkkamurha.

Vuonna 2008 Tverissä pidätettiin rikollisjengi Tverskije volki (Tverin sudet) joka todennäköisesti oli osallisena Krugin murhaan. Irina Krug tunnisti Aleksandr Agejevin toiseksi hyökkääjäksi, mutta tämän syyllisyyttä ei pystytty todistamaan. Hänet tuomittiin elinkautiseen muista rikoksista. Vuonna 2012 elinkautisvanki paljasti tutkijoille Mihail Krugin murhaajaksi väitetyn henkilön luurangon sijainnin Tverissä. Geenitutkimuksen ja Irina Krugin valkokuvatunnistuksen perusteella todettiin että murhaaja oli Mihail Veselov, joka oli tapettu kuuden muun jengiläisen kanssa vuonna 2002.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasetilla julkaistut

  • 1989 — "Tverskije ulitsy", «Тверские улицы» (Ei virallisesti julkaistu), mutta piraattina julkaistu nimellä Lizok, «Лизок»
  • 1990-1991 — "Katja", «Катя» (Ei virallisesti julkaistu)
  • 1990-1991 — nimetön julkaisu (Ei virallisesti julkaistu)
  • 1995 — "Gorod detstva", «Город детства» ("Zelonyi prokuror" -albumin demoversio, Ei virallisesti julkaistu)

Albumit

  • 1994 — "Žigan-limon". «Жиган-лимон» (uudelleenjulkaisu 1995)
  • 1995 — "Zeljonyi prokuror", «Зелёный прокурор» (alkuperäiseltä nimeltä "Svetotška", «Светочка»'
  • 1996 — "Živaja struna", «Живая струна»
  • 1998 — "Madam", «Мадам»
  • 1999 — "Roza", «Роза»
  • 2000 — "Miška", «Мышка»
  • 2002 — "Posvjaštšenije", «Посвящение»
  • 2003 — "Ispoved", «Исповедь»

Tässä lueteltujen lisäksi Mihail Krugilta on julkaistu lukuisia kokoelmia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sophia Kiskhovsky: Notes From a Russian Musical Underground: The Sound of Chanson New York Times. 16.6.2006. Arthur Ochs Sulzberger, Jr.. Viitattu 30.11.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: ru:Михаил_Круг