Merisirri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merisirri
Calidris maritima.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Alalahko: Kahlaajat Charadrii
Heimo: Kurpat Scolopacidae
Suku: Sirrit Calidris
Laji: maritima
Kaksiosainen nimi

Calidris maritima
(Brünnich, 1764)

Merisirrrin levinneisyys. Kesäaikainen levinneisyys keltaisella, talviaikainen sinisellä ja ympärivuotinen vihreällä.
Merisirrrin levinneisyys. Kesäaikainen levinneisyys keltaisella, talviaikainen sinisellä ja ympärivuotinen vihreällä.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Merisirri Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Merisirri Commonsissa

Merisirri (Calidris maritima) on Suomessa harvalukuinen kahlaaja. Lajin kannankooksi arvioidaan noin kymmenkunta paria. Lisäksi talviaikaan lajia tavataan meren rannikolla ja ulkoluodoilla lähes koko sen ajan kun meri on auki. Lajin nimesi Morten Thrane Brünnich 1764.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linnun pituus on 19-22 cm, siipien kärkiväli 42-46 cm ja paino 55-105 g. Naaras on kookkaampi. Päältä tummanharmaa, alta vaaleampi, koivet ja nokan tyvi kellertävät. Lennossa erottuu siivellä kapea valkoinen juova. Hiljainen; kutsuääni on korkea piipitys.

Vanhin suomalainen rengastettu merisirri on ollut 20 vuotta 4 kuukautta ja 15 päivää vanha. Euroopan vanhimmaksi mainitaan kuitenkin ruotsalainen 19 vuoden ja 6 kuukauden ikäinen lintu.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merisirri pesii pohjoisen tundramaastossa ja talvehtii merenrannalla vähän etelämpänä. Maailman populaation kooksi arvioidaan 170 000–220 000 yksilöä. Norjassa pesii 15 000 paria ja Ruotsin Lapissa 1 000-3 000 paria. Suomessa se on hyvin harvinainen pesimälaji, mutta talvehtii vähälukuisena Ahvenanmeren, Saaristomeren ja Pohjanlahden saaristossa. Muuttoaikoina marras-joulukuussa sekä toukokuussa voi Saaristomeren ulkokareilla tavata kymmenpäisiä, toisinaan jopa satapäisen, parvia. Suosivat ör-tyyppisiä sorasaaria.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merisirri pesii Lapin käsivarren karuilla tunturiylängöillä. Lisääntymiskauden ulkopuolella merisirrit liikkuvat kivisillä merenrannoilla, ja merisirri onkin ainoa kahlaajalaji, jota tapaa säännöllisesti sydäntalvella Pohjolassa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras munii kesä-heinäkuun aikana matalaan kuoppaan 3-4 vihertävää tai rusehtavaa, ruskeatäpläistä munaa. Koiras kantaa päävastuun noin 3 viikon haudonnasta ja poikasten hoidosta.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merisirrin ravintoa ovat hyönteiset, nilviäiset ja äyriäiset.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Cramp, Stanley (päätoim.) 1985: Handbook of the Birds of Europe, the Middle East and North Africa. Vol. III. – Oxford University Press. Hong Kong. ISBN 0-19-857506-8

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Calidris maritima IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]