Megazone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

  Megazone on yksi laser tag- tai lasertaistelupelin kansainvälisistä brändeistä. Pelaajat varustetaan vaarattomilla laseraseilla sekä säteet tunnistavilla liiveillä. Pelin idea on kerätä pisteitä osumalla vastustajien liiveihin tai tukikohtaa kuvaaviin maaleihin. Suomen ensimmäinen Megazone avattiin Itäkeskukseen vuonna 1993.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on ottelu. Pelin idea on kerätä pisteitä osumalla laseraseella vastustajien liiveihin, aseisiin tai tukikohtaa kuvaaviin maaleihin. Osumat laskee pelin aikana tietokone ja eniten pisteitä kerännyt pelaaja tai joukkue voittaa pelin. Pelin päätyttyä pelaajat voivat pyytää henkilökunnalta tulosraportin, jossa kerrotaan pisteet ja muita tietoja pelin kulusta.

Pelikenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä pelataan pimeällä pelialueella, jolla on erilaisia esteitä ja mahdollisesti pieniä korkeuseroja. Pelialue on valaistu ainoastaan ultraviolettilampuin, ja kentälle tuotetaan usvaa jotta pelaajat näkevät ammuttavat säteet. Pelin aikana kentällä soi yleensä taustamusiikkia.

Laitteisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset laitteistot ovat australialaisen P&C Micro'sin valmistamia. Pelaajien varusteet koostuvat peliliivistä ja aseesta. Aseet ampuvat lasersäteen lisäksi infrapunasäteitä ja pelivarusteet on varustettu infrapunasensoreilla. Lasersäteet eivät vahingoita pelaajaa millään tavalla.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä ei saa ottaa minkäänlaista ruumiillista kontaktia muihin pelaajiin. Pelialueella ei saa myöskään juosta, kiivetä tai kulkea rei'istä, joita on seinissä.

Megazonessa on erilaisia pelimuotoja, joista yleisimpiä ovat:

  • Team Elimination eli Elimi on joukkuepelimuoto, jossa jokaisella pelaajalla on alussa rajattu määrä elämiä. Rinta- ja selkäosuma veloittaa pelaajalta yhden elämän. Elämien loputtua pelaaja eliminoituu ja joutuu poistuman pelistä aulaan. Tämän vuoksi peli on yleensä team compia hidastempoisempaa ja perustuu pitkälti hallussa olevan aseman säilyttämiseen ja hitaaseen etenemiseen.[1]
  • Team Competition eli comp on joukkuepelimuoto, jossa tavoitteena on tuhota vastustajien tukikohdat ja vastaavasti puolustaa omaa. Jos keskeytät vastustajan tukikohdan tuhoamisen, saa vastustaja miinuspisteitä ammuttujen osumien mukaisesti. Pelimuodossa on voimassa base evac -sääntö, joka tarkoittaa, että deaktivoitu pelaaja joutuu poistumaan tukikohdan alueelta odottamaan aktivoitumistaan.[1]
  • Solossa, eli yksinpelissä, peli arpoo kullekin pelaajalle oman värin ja pelaajat voivat ampua kaikkia pelialueella olevia pelaajia (myös mahdollisia, saman värisenä olevia pelaajia). Lisäksi kaikki tukikohdat ovat tuhottavissa.

Harrastustoiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osassa halleista on harrastajille tarjolla myös jäsentoimintaa. Jäsenille pidetään esimerkiksi omia peli-iltoja, tapahtumia ja kilpailuja, ja jäsenten välisistä ranking-sijoituksista voidaan pitää kirjaa. Suomessa Megazone-paikkoja on Helsingissä, Hämeenlinnassa, Iisalmessa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Lahdessa, Levillä, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella, Torniossa, Turussa, Vantaalla ja Vuokatissa.[2] 

vuoden 2009 Maailmanmestaruus kilpailujen Australian joukkueen pelipaita.

Jäsen toimintaa järjestää LaserTag Finland ry ja paikalliset LaserTag yhdistykset. Peli-illoista vastaa yleisesti paikallisyhdistykset ja suuremmista kilpailuista LaserTag Finland ry.

 

Jäsen peleissä säännöt eroavat osittain avoimien pelien säännöistä esimerkiksi tukikohdasta on poistuttava liivin jouduttua deac-tilaan ja erilaisilla sallituilla aseotteilla. Jäsen peleissä peli on aina nopeatempoisempaa ja taktisempaa kuin avoimissa peleissä.

 

LaserTagissa järjestetään vuosittain erilaisia turnauksia kuten LaserTagin Suomenmestaruus- ja Juniori Suomenmestaruuskilpailut.[1]

 

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c LaserTag Tampere ry LaserTag Tampere ry. Viitattu 3.1.2024.
  2. Megazone - Toimipaikat megazone.fi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]