Meetvursti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollantilaista meetwurstia.

Meetvursti eli metvursti[1] tai meetwursti on pohjoissaksalaista alkuperää oleva makkara, joka luokitellaan kestomakkaraksi. Meetvursti voidaan valmistaa hienoksi jauhetusta sian-, naudan-, hevosen-, kalkkunan- tai poronlihasta. Meetvurstia voidaan käyttää ruokien mausteena sekä esimerkiksi voileipien päällysteenä muiden leikkelemakkaroiden tavoin. Meetvurstilla on joitain yhtäläisyyksiä muun muassa salamin ja muiden vurstimakkaroiden kanssa.lähde?

Meetvurstin syvänpunaisen värin aikaansaamiseksi makkaraan on joissakin maissa aiemmin käytetty väriaineena karmiinihappoa sisältävää kokenillia, mutta EU on nyttemmin kieltänyt väriaineen käytön makkaroissa.[2]

Meetvurstipötköjen kuori on tehty pitkäkuituisesta paperista, joka on päällystetty nestemäisellä selluloosalla, viskoosilla. Pitkäkuituinen paperi on yleensä peräisin manilahamppukasvista, josta tehtyä paperia käytetään myös muun muassa teepusseissa. Kuori on makkaranvalmistusprosessissa tärkeä osatekijä, sillä sen täytyy päästää kypsytyksen aikana kosteutta läpi mutta samalla säilyttää makkaran paksuus samana.[3]

Tunnetuimpia meetwurstilajeja ovat muun muassa venäläiset ja saksalaiset meetwurstit, mutta Suomessa myös erilaiset kotimaiset meetwurstilajit ovat varsin suosittuja.lähde?

Venäläinen meetvursti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläisen meetvurstin resepti ja valmistusmenetelmä ovat nimensä mukaisesti peräisin Venäjältä, josta ne ovat kulkeutuneet aikoinaan Pietarin kautta Suomeen. Venäläisen meetvurstin valmistukseen käytetään sian-, hevosen- ja naudanlihaa, silavaa, suolaa ja mausteita.[4] Yhden meetvurstikilon valmistukseen käytetään jopa runsas kilo enemmän tuoretta lihaa, sillä valmistuksen aikana makkaran kuiva-ainepitoisuus kasvaa selvästi. Venäläisessä meetvurstissa on voimakas maku, joka syntyy yli viisi viikkoa kestävässä, kylmäsavustamalla tehtävässä kypsytyksessä. Venäläinen meetvursti on Suomen suosituimpia meetvurstilajeja. Se säilyy hyvin.lähde?

  1. metvursti. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.
  2. Karmiini, kokenilli, kokkiniili – karmiinihappo, coloria.net
  3. Makkarankuorilla maailmalle.[vanhentunut linkki] Tekniikka ja talous 6.5.2004
  4. Venäläinen Meetvursti Kotivara.fi. Arkistoitu 4.12.2017. Viitattu 2.12.2017.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.