Meetvursti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hollantilaista meetwurstia

Meetvursti (rinnakkaismuoto metvursti tai meetwursti) on pohjoissaksalaista alkuperää oleva makkara, joka luokitellaan kestomakkaraksi. Meetvursti voidaan valmistaa hienoksi jauhetusta sian-, naudan-, hevosen- tai poronlihasta. Meetvurstia voidaan käyttää ruokien mausteena sekä esimerkiksi voileipien täytteenä muiden leikkelemakkaroiden tavoin. Meetvurstilla on joitain yhtäläisyyksiä muun muassa salamin ja muiden vurstimakkaroiden kanssa.

Meetvurstin syvänpunaisen värin aikaansaamiseksi makkaraan on joissakin maissa aiemmin käytetty väriaineena karmiinihappoa sisältävää kokenillia, mutta EU on nyttemmin kieltänyt tämän väriaineen käytön makkaroissa.[1]

Meetvurstipötköjen kuori on tehty pitkäkuituisesta paperista, joka on päällystetty nestemäisellä selluloosalla, viskoosilla. Pitkäkuituinen paperi on yleensä peräisin abaca-puusta, josta tehtyä paperia käytetään myös muun muassa teepusseissa. Kuori toimii makkaranvalmistusprosessin tärkeänä osana, sillä sen täytyy päästää kypsytyksen aikana kosteutta läpi mutta samalla säilyttää makkaran halkaisija samana.[2]

Tunnetuimpia meetwurstilajeja ovat muun muassa venäläiset ja saksalaiset meetwurstit, mutta Suomessa myös erilaiset kotimaiset meetwurstilajit ovat varsin suosittuja.

Venäläinen meetvursti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläisen meetvurstin resepti ja valmistusmenetelmä ovat nimensä mukaisesti peräisin Venäjältä, josta ne ovat kulkeutuneet aikoinaan Pietarin kautta Suomeen. Venäläisen meetvurstin valmistukseen käytetään sian-, hevosen- ja naudanlihaa, silavaa, suolaa ja mausteita.[3] Yhden meetvurstikilon valmistukseen käytetään jopa reilusti kiloa enemmän tuoretta lihaa, sillä valmistuksen aikana makkaran kuiva-ainepitoisuus kasvaa tuntuvasti. Venäläisessä meetvurstissa on voimakas maku, joka syntyy yli viisi viikkoa kestävässä, kylmäsavustamalla tehtävässä kypsytyksessä. Venäläinen meetvursti on yksi Suomen suosituimmista meetvurstilajeista, ja se säilyy erittäin hyvin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.