Max Brod

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Max Brod
Brod vuonna 1965.
Brod vuonna 1965.
Henkilötiedot
Syntynyt27. toukokuuta 1884
Flag of Austria-Hungary 1869-1918.svg Praha, Itävalta-Unkari
Kuollut20. joulukuuta 1968
Flag of Israel.svg Tel Aviv, Israel
Kansalaisuus itävaltalainen
Ammatti kirjailija, säveltäjä, journalisti
Kirjailija
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Max Brod (27. toukokuuta 188420. joulukuuta 1968) oli kirjailija, säveltäjä ja journalisti. Hän syntyi Prahassa, joka silloin oli osa Itävalta-Unkarin Böömiä.Vaikka Brod oli itsekin tuottelias kirjailija, hänet tunnetaan myös Franz Kafkan ystävänä, elämäkertakirjoittajana ja kirjeiden ja päiväkirjojen puhtaaksikirjoittajana ja julkaisijana.[1]

Brod oli saksankielinen juutalainen ja opiskeli lakia Prahan Kaarlen yliopistossa. Hän valmistui vuonna 1907 ja ryhtyi pian sionistiksi.

Natsiaikana vuonna 1939 Brod pakeni vaimonsa Elsa Taussigin kanssa Palestiinaan. Kirjailija asui siellä kuolemaansa saakka. Hän toimi Tel Avivin Habima-teatterin dramaturgina.

Brod tapasi Kafkan ensimmäistä kertaa vuonna 1902, jolloin molemmat olivat Prahassa opiskelemassa. Miehet olivat läheisiä ystäviä Kafkan kuolemaan saakka. Toisin kuin Kafka, Brod oli elinaikanaan suosittu ja paljon julkaistu kirjailija. Hänen romaaninsa Schloß Nornepygge, joka julkaistiin kirjailijan ollessa vasta 24-vuotias, pääsi nopeasti Berliinin kirjallisuuspiirien suosioon ja sitä pidettiin ekspressionismin mestariteoksena.

Franz Kafka menehtyi tuberkuloosiin vuonna 1924. Brod viimeisteli ja julkaisi postuumisti ystävänsä teoksia, joista monet olivat jääneet keskeneräisiksi. Tämän jälkeen Kafkasta on tullut yksi historian luetuimpia kirjailijoita. Brod julkaisi Kafkan elämäkerran 1937.

Brod oli myös säveltäjä. Hänen tuotantoonsa kuuluu lauluja, pianokappaleita ja näyttämömusiikkia. Lisäksi hän käänsi Leoš Janáčekin oopperoita saksaksi ja kirjoitti Janáčekista elämäkerran vuonna 1924. Brod kuoli vuonna 1968 Tel Avivissa, Israelissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Blue" Gene Tyranny: Biography All music guide. Viitattu 7.7.2018.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.