Matti Morottaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matti Heikki Ilmari Morottaja eli Kuobžâ-Saammâl Matti on inarinsaamelainen kieliaktivisti, opettaja ja entinen Suomen saamelaiskäräjien jäsen. Hän on Anarâškielâ servi -yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja hän on ollut perustamassa yhdistystä vuonna 1986. Matti Morottajan ansiota on kielipesätoiminnan vakiinnuttaminen inarinsaamen kielenelvytysmenetelmäksi alle kouluikäisille lapsille. Hänen poikansa Saammâl Morottaja, Petter Morottaja ja Mikkâl Morottaja ovat myös edistäneet inarinsaamen käyttöä. Morottaja sai Suomen Kulttuurirahaston Mikael Agricola -mitalin 1. huhtikuuta 2007, ja hän on Helsingin yliopiston kunniatohtori.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1996 Matti Morottaja toimitti kirjan nimeltä Tovlááh mainâseh, joka sisältää satuja ja tarinoita Anarâš- ja Sabmelaš-lehdistä, vuosina 1968–1970 tehdyistä ääninauhoista ja Aanaarkiela čájttuzeh -kokoelmasta.

Yhdessä Ilmari Mattuksen kanssa Morottaja on toimittanut novellikokoelman Kyelisieidi maccâm já eres novelleh (Kalaseidan paluu ja muita novelleja), joka ilmestyi jouluna 2005.

Käännökset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.