Anarâškielâ servi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anarâškielâ servin logo

Anarâškielâ servi on vuonna 1986 perustettu inarinsaamelaisten yhdistys. Se pyrkii edistämään inarinsaamen kieltä kielipesätoiminnan avulla, julkaisemalla lehtiä ja muuta kirjallisuutta sekä tuottamalla musiikkia ja levittämällä tietoa.[1] Kielipesätoiminnan se aloitti vuonna 1997, ja nykyään sillä on kolme kielipesää, joista kaksi sijaitsee Inarissa ja yksi Ivalossa.[2] Lisäksi yhdistys järjestää tapahtumia ja jakaa joka vuosi alueen koulujen inarinsaamen opiskelijoille stipendejä.[1] Yhtenä keinona inarinsaamelaisen kieli- ja kulttuuriperinteen levittämiseen on Anarâš-sivusto, joka on toteutettu yhteistyössä Saamelaismuseosäätiön ja opetusministeriön kanssa.

Vuodesta 2015 alkaen yhdistys on yhteistyössä Tromssan yliopiston kanssa kehittänyt morfologista analysaattoria, jonka pohjalta on kehitetty muun muassa tekstinkorjausohjelma inarinsaamelle ja verkkosanakirja.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Yhdistyksen kotisivut (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Kielipesät | Anaraskielaservi anaraskielaservi.fi. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)
  3. Kieliteknologia | Anaraskielaservi anaraskielaservi.fi. Viitattu 4.7.2018. (englanniksi)


Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.