Mate Granić

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mate Granić
Kroatian ulkoministeri
Edeltäjä Zdenko Škrabalo
Seuraaja Tonino Picula
Henkilötiedot
Syntynyt19. syyskuuta 1947 (ikä 76)
Baška Voda, Kroatian sosialistinen tasavalta, Jugoslavia
Tiedot
Puolue HDZ, Kroatian demokraattinen keskusta

Mate Granić (s. 19. syyskuuta 1947 Baška Voda) on kroatialainen diplomaatti ja poliitikko.

Granić kirjoitti ylioppilaaksi Splitissä ja lähti opiskelemaan lääketiedettä Zagrebin yliopistoon. Hän toimi Kroatian ulkoministerinä 19932000. Hän oli HDZ-puolueen jäsen ja Franjo Tuđmanin läheinen tukija. Ulkoministerinä Granić osallistui rauhanneuvotteluihin Kroatian, Bosnia ja Hertsegovinan ja Serbian välillä ja vieraili Serbiassa vuonna 1996.

Granićin katsottiin olevan johtaja HDZ:n maltillisessa siivessä. Hänen tavoitteenaan ulkoministerinä oli oikeuttaa Kroatian harjoittama politiikka Bosniaa ja Krajinaa kohtaan ja pyrkiä välttämään YK:n sanktiot. Tässä hän onnistui hyvin, mikä yhdessä hänen rauhallisen luonteensa kanssa teki hänestä yhden suosituimmista HDZ:n poliitikoista.

Siksi Granić oli kuin luonnollinen valinta puolueen presidenttiehdokkaaksi Tuđmanin kuoleman jälkeen. Granić ei kuitenkaan ollut kovinkaan hyvä kampanjoimaan, eikä hän ollut populisti, mikä todennäköisesti aiheutti murskatappion.

Tammikuun 2000 vaaleissa Granic sijoittui kolmanneksi 22,5% osuudella äänistä. Koska HDZ:lla ei ollut presidenttiyttä tai enemmistöä parlamentissa, Granić joutui luopumaan paikastaan ulkoministerinä.

Vuoden 2000 jälkeen Granić perusti HDZ:sta irtautuneesta haarasta Kroatian demokraattisen keskustapuolueen (Demokratski Centar). Granić perusti puolueen, sillä hän uskoi, että Ivić Pašalićin johtamat radikaalit ottaisivat vallan HDZ:ssa.

Kaikki maltilliset eivät kuitenkaan seuranneet Granićia, ja vuonna 2002 he lopulta voittivat katkeran puolueensisäisen taistelun äärioikeiston kanssa. Granićin entisestä suojatista Ivo Sanaderista tuli puolueen johtaja. Tämän johdosta DC tuli käytännössä poliittisesti samankaltaiseksi kuin HDZ, minkä johdosta puolue säilyi juuri ja juuri parlamentissa yhden edustajan turvin vuoden 2003 vaaleissa. Granić jätti DC:n ja jäi sivuun julkisuudesta vaalien jälkeen.

Vuonna 2004 Granić perusti konsulttiyrityksen nimeltä MAGRA Zagrebissa.

Granić on naimisissa, ja hänellä on kolme lasta. Hänen veljensä Goran Granić on tunnettu kroatialainen poliitikko. Toisin kuin Mate, Goran on liberaali. ja hän oli Ivica Račanin hallituksen varapääministerinä. Aikoinaan hän kuului Kroatian sosiaaliliberaaliin puolueeseen, ja nykyään hän on Kroatian kansanpuolueessa.

Edeltäjä:
Zdenko Škrabalo
Kroatian ulkoministeri
19932000
Seuraaja:
Tonino Picula