Baška Voda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Baška Voda
Näkymä Baška Vodaan
Näkymä Baška Vodaan

Baška Voda

Koordinaatit: 43°21′27″N, 16°56′57″E

Valtio Kroatia
Piirikunta Split-Dalmatia
Hallinto
 – Pormestari Josko Roščić (HDZ)
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 19,00 km²
Korkeus 0 m
Väkiluku 2 924
 – Väestötiheys 154 as./km²


Rantaa Baška Vodassa

Baška Voda [ˈbaːʃka ˈʋɔda] on kunta Split-Dalmatian piirikunnassa Kroatian eteläosassa Adrianmeren rannalla. Baška Vodassa asuu noin 3 000 ihmistä ja se sijaitsee 9,5 kilometriä luoteeseen Makarskasta niin kutsutulla Makarskan rivieralla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baška Voda oli alun perin kalastaja-, talonpoikais- ja kauppiaskylä. Nykyään se on turistialuetta mäntymetsineen ja rantoineen. Kylä mainittiin ensimmäisen kerran vuonna 1688 Coranellin kartassa nimellä Basca. Arkeologisten löydösten perusteella varhaisin asutus alueella on todennäköisesti vähintään pronssikaudelta. Useat historioitsijat (W. Tomaschek, K. Patsch, P. Skok, F.Bulić) ovat liittäneet nimet Bast ja Baška-Voda historialliseen alueeseen nimeltä Biston, joka sijaitsi Solinin ja Naronan välissä.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Baška-Voda on peräisin Bistonista, myyttisestä traakialaisen heimon kantaisästä. Häntä pidettiin Areksen ja kuningatar Kalyrojan, vesistöjen suojelijan, poikana. Näiden jumalien symboleja voidaan edelleen löytää alueen ympäristöstä.[1]

Nähtävyyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Baška Vodassa on historiallisia muistomerkkejä ja yksi museo. Hautamuistomerkit kantavat 13 vanhimman tunnetun asukkaan nimiä, kuten Ursin, joka syntyi haaksirikon aikaan arviolta vuonna 100–150 eaa.
  • Vuonna 1750 rakennettu kirkko peruskorjattiin vuonna 1869 ja omistettiin Pyhälle Nikolaukselle. Joka vuosi järjestetään yhdestä viiteentoista kilometriä pitkä kulkue pitkäperjantaina. Myös Pyhän Nikolauksen muistopäivänä 6. joulukuuta järjestetään juhlallisuuksia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The ancient Baska 17. helmikuuta 2005. Baška Voda: Baška Vodan kunta. Arkistoitu 5.1.2008. Viitattu 30. toukokuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]