Maskulismi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sukupuolten tasa-arvon symboli


Maskulismi (tai maskulinismi) on yhteiskuntateorian suuntaus ja poliittinen liike, joka korostaa miehen oikeuksia ja haluaa näin saavuttaa tasa-arvoa sukupuolten välille. Tällä tavoin se on vastine feminismille. Maskulismin kannattajien mielestä naiset ovat useissa tilanteissa etuoikeutettuja miehiin nähden. Suomessa asevelvollisuus on tästä yksi esimerkki.

Henry Laasanen on yksi tunnetuimmista suomalaisista maskulisteista. Warren Thomas Farrell on tunnetuimpia amerikkalaisia maskulisteja, joka korostaa myös naisten oikeuksia. The Myth of Male Power (1993) on hänen tunnettu teoksensa. Sitä pidetään miesten liikkeen kannalta keskeisenä. Siinä hän kirjoittaa: "Aiemmin kummallakaan sukupuolella ei ollut valtaa, molemmilla sukupuolilla oli roolit: naisten rooli oli [on] kasvattaa lapsia, miesten rooli oli [on] hankkia rahaa."

Ernest Belfort Bax, joka oli sosialistinen teoreetikko ja Karl Marxin tyttären, Eleanor Marxin työtoveri, kirjoitti vuonna 1913 kirjan The Fraud of Feminism. Sitä voidaan pitää ensimmäisenä maskulistisena teoksena.

Maskulismista on erotettava käsite antifeminismi, joka on yleistä feminismin vastaisuutta kuvaava termi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lindén, Mariella: Maskulismens envisa frånvaro. Ny tid, 2007, nro 25-31. Helsingfors: Tigertext. ISSN 1456-0518. (ruotsiksi)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.