Eleanor Marx

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eleanor Marx

Eleanor "Tussy" Marx (16. tammikuuta 185531. maaliskuuta 1898) oli saksalais-englantilainen kirjailija, poliittinen aktivisti ja kääntäjä. Hän oli Karl Marxin nuorin tytär.

Eleanor Marx oli jo hyvin nuorena kiinnostunut politiikasta. Kuusitoistavuotiaana hänestä tuli isänsä sihteeri, ja hän seurasi isäänsä sosialistien kokouksiin eri puolille maailmaa. Karl Marx jätti viime vuosinaan Eleanorin huoleksi Pääoman englanninkielisen laitoksen ja muiden keskeneräisten tekstiensä julkaisun.[1] Vuonna 1884 Eleanor Marx oli perustamassa Socialist League -järjestöä.[2] Muita perustajajäseniä olivat muun muassa William Morris ja Edward Aveling.

1880-luvulla Eleanor Marx kiinnostui teatterista ja kirjallisuudesta. Hän uskoi, että taide olisi sopiva väline edistämään sosialismia ja feminismiä.[1] Marx oli myös merkittävä kääntäjä, ja hän käänsi englanniksi muun muassa Gustave Flaubertin Rouva Bovaryn ja Henrik Ibsenin Kansanvihollisen.

Vuonna 1898 Eleanor Marx sai selville, että hänen kumppanillaan Edward Avelingilla oli suhde nuoreen näyttelijättäreen. Marx ehdotti Avelingille kaksoisitsemurhaa. Marx teki itsemurhan Avelingilta saamallaan myrkyllä, mutta Aveling perui päätöksen omalta kohdaltaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Eleanor Marx Spartacus Educational. Viitattu 29.8.2009. englanti
  2. Eleanor Marx Marxists Internet Archive. Viitattu 30.8.2009.