Marshall Amplification

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vanhanmallinen Marshall-putkivahvistin eli nuppi, ja alla nuppiin kytketty Fenderin valmistama erillinen kaiutinkaappi. Nupissa on Marshallin perinteinen, 60-luvun loppupuolella vakiintunut logo, jota yhtiö käyttää vielä tänäkin päivänä.
Vanhanmallisen Marshall Super PA -putkivahvistimen kytkentöjä laitteen sisäpuolelta. Kuvassa ylinnä säätimet (mustat lieriömäiset), alinna esivahvistimen putkien kannat (pyöreät valkoiset) ja keskellä ruskea piirilevy, jossa on käytetty perinteistä kytkentärimaa.
Slayerin Jeff Hannemanin Marshall-kitarakaiutinkaappien rivistö Tuska-festivaalin päälavalla vuonna 2008.

Marshall Amplification on englantilainen yritys, joka tekee soitinvahvistimia ja kaiuttimia. Marshall-vahvistin syntyi kun englantilainen musiikkikaupan pitäjä ja rumpujen soitonopettaja Jim Marshall huomasi, etteivät kitaristit löydä itselleen sopivaa vahvistinta. Niinpä Jim Marshall päätti tehdä kitaristeille sellaisen. Hän pestasi apuun Ken Branin ja Marshall Amplification -yhtiö perustettiin vuonna 1962.

Ensimmäinen Marshall-vahvistin oli tekniikaltaan kopio amerikkalaisesta Fenderin Bassmanista paitsi että vahvistin ja kaiutin olivat erillisissä koteloissaan. Myöhemmin amerikkalaisperäiset muuntajat ja radioputket vaihdettiin englantilaisiin, jolloin sointiin tuli enemmän aggressiivisuutta.

Nykyään Marshall Amplification -yhtiö valmistaa monia erilaisia vahvistimia ja kaiuttimia: malleja on minivahvistimista putki- ja transistorilaitteisiin.

Marshall-vahvistimet ovat olleet rock-muusikoiden suosiossa. Niillä ovat soittaneet muun muassa Mick Mars (Mötley Crüe), Slash (Velvet Revolver, Guns N' Roses), K. K. Downing (Judas Priest), Ritchie Blackmore (Deep Purple) Angus Young, Malcolm Young (AC/DC), Dave Murray, Janick Gers, Adrian Smith (Iron Maiden), Jimi Hendrix, Lemmy Kilmister (Motörhead), Ace Frehley (KISS) ja Richie Sambora (Bon Jovi).

Myös tunnettu rock-kitaristi Eddie Van Halen käytti Marshall-vahvistinta, joka oli muunneltu: vahvistimen virransyöttöön oli lisätty säätömuuntaja eli variac, joka antoi normaalia paljon suuremman jännitteen vahvistimeen. Tämä mahdollisti soundin säröytymisen entistä voimakkaammin ja aggressiivisemmin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]