Marina Ovsjannikova

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marina Ovsjannikova
Марина Овсянникова
Marina Ovsjannikova 2023.
Marina Ovsjannikova 2023.
Henkilötiedot
Koko nimi Marina Ovsjannikova o.s. Tkatšuk
Syntynyt19. kesäkuuta 1978 (ikä 45)
Odessa, Ukrainan SNT, Neuvostoliitto
Kansalaisuus Venäjä
Ammatti toimittaja
Aiheesta muualla
IMDb

Marina Ovsjannikova (o.s. Tkatšuk; s. 19. kesäkuuta 1978 Odessa, Ukrainan SNT[1]) on ukrainalais-venäläinen toimittaja. Hän sai kansainvälistä huomiota ja menetti työnsä Venäjän televisiossa esitettyään Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen aikana maaliskuussa 2022 suorassa uutislähetyksessä sodanvastaisen viestin.

Varhaisemmat vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odessassa nykyisessä Ukrainassa syntyneen Ovsjannikovan ukrainalainen isä kuoli hänen ollessaan viisivuotias, minkä jälkeen hän varttui äitinsä kanssa Tšetšenian Groznyissä 13-vuotiaaksi asti ja sen jälkeen Etelä-Venäjällä. Ovsjannikova on opiskellut Kubanin valtionyliopistossa Krasnodarissa. Hän tuli Pervyi kanal -televisiokanavan Vremja-uutisohjelman ulkomaantoimituksen palvelukseen vuonna 2003.[1]

Toiminta Ukrainan sodan aikana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Ovsjannikova heilutti Vremja-uutislähetyksessä 14. maaliskuuta 2022 uutisankkuri Jekaterina Andrejevan selän takana kylttiä, jossa oli englanniksi ja venäjäksi sodanvastaisia viestejä ja jossa varoitettiin venäläisiä uutisten valheellisuudesta. Lisäksi hän julkaisi sosiaalisessa mediassa etukäteen nauhoitetun videon, jossa hän kehotti venäläisiä osallistumaan sodanvastaisiin mielenosoituksiin. Ovsjannikova pidätettiin lähetyksen jälkeen kuulusteltavaksi. Hän olisi voinut saada Venäjän uusien lakien nojalla enimmillään jopa 15 vuoden vankeustuomion sotaa koskevien ”valeuutisten” levityksestä. Hänet tuomittiin seuraavana päivänä vaatimattomiin 30 000 ruplan sakkoihin somevideostaan ja päästettiin vapaaksi. Televisioprotestistaan Ovsjannikova ei joutunut oikeuteen, sillä hänen annettiin poistua maasta Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vedottua hänen puolestaan. Ovsjannikova sai huhtikuussa 2022 työpaikan Die Welt -lehden freelance-kirjeenvaihtajana ja asettui asumaan Saksaan.[1][2][3][4]

Useat ukrainalaiset toimittajat ovat väittäneet, että Ovsjannikova olisi todellisuudessa Venäjän tiedustelun palveluksessa oleva informaatiovaikuttaja ja että hänen sodanvastainen protestinsa olisi ollut vain teeskentelyä. Vieraillessaan toukokuun 2022 lopussa Ukrainassa Ovsjannikova joutui pakenemaan myös sieltä, sillä ukrainalaiset kansalaisjärjestöt lisäsivät hänet puoliviralliselle venäjämielisten terroristien ja rikollisten listalle. Ukrainan viranomaiset ovat kutsuneet häntä ”Kremlin vaikuttaja-agentiksi” ja Ukrainan kulttuuriministeri Oleksandr Tkatšenko määräsi hänet kesäkuun 2022 alussa maahantulokieltoon. Ovsjannikova on kiistänyt syytökset.[1]

Ovsjannikova on eronnut venäläisestä aviomiehestään ja ottanut takaisin tyttönimensä Tkatšuk. Ovsjannikovan paetessa ensi kerran Venäjältä hänen kaksi lastaan jäivät asumaan sinne isänsä luo.[1] Heinäkuussa 2022 Ovsjannikova palasi Venäjälle selvittämään lastensa huoltajuuskiistaa.[5] Hän myös osoitti mieltä Moskovassa Kremlin edustalla pitelemällä kylttiä, jossa luki: ”Putin on murhaaja. Hänen sotilaansa ovat fasisteja”. Elokuussa häntä vastaan nostettiin syyte asevoimia koskevan ”virheellisen tiedon” levittämisestä ja hänet asetettiin oikeudenkäyntiä varten kotiarestiin. Lokakuun 2022 alussa Ovsjannikova pakeni kotiarestista tyttärensä kanssa. Hänet on etsintäkuulutettu Venäjällä.[6][5] Hänet tuomittiin lokakuun alussa 2023 poissaolevana kahdeksan vuoden kuuden kuukauden vankeusrangaistukseen.[7]

Ovsjannikova asuu Pariisissa. [7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Pekka Hakala: Sodanvastaista kylttiä Venäjän televisiossa heiluttanut Marina Ovsjannikova joutui Ukrainan terroristi­listalle. Helsingin Sanomat 7.6.2022. Viitattu 10.6.2022.
  2. Töyrylä, Katriina: Sotaa vastaan Venäjän tv:ssä protestoinut toimittaja on huolissaan turvallisuudestaan, mutta ei aio paeta maasta. Yle uutiset 16.3.2022. Viitattu 11.4.2022.
  3. Venäjän televisiossa sodan­vastaista kylttiä heiluttanut toimittaja aloittaa työt saksalais­lehdessä. Helsingin Sanomat 11.4.2022. Viitattu 11.4.2022.
  4. Sutinen, Essi & Määttänen, Juuso & Etelämäki, Tiia: Venäjän ykkös­­kanavan lähetyksessä sotaa vastustanut toimittaja tuomittiin sakkoihin Moskovassa. Helsingin Sanomat 15.3.2022. Viitattu 11.4.2022.
  5. a b Ukrainan sotaa vastaan protestoinut venäläinen televisiotoimittaja etsintäkuulutettu. MTV Uutiset 3.10.2022. Viitattu 8.10.2022.
  6. Huttunen, Otso: Venäjän televisiossa sotaa kritisoinut uutisankkuri etsintä­kuulutettiin. Helsingin Sanomat 4.10.2022. Viitattu 8.10.2022.
  7. a b Jääskeläinen, Kai (STT): Ranskassa aloitettiin poliisitutkinta venäläistoimittajan epäillystä myrkytyksestä Yle uutiset. 13.10.2023. Viitattu 13.10.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]