Manhunt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo videopelistä. Sanan muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
Manhunt
Manhunt ps2.jpg
Kehittäjä Rockstar North
Julkaisija Rockstar Games
Tuottaja Andy Hay
Leslie Benzies
Suunnittelija Alan Davidson
James Worrall
Christian Cantamessa
Taiteilija Aaron Garbut
Andy Hay
Säveltäjä Craig Conner
Ohjelmoija Obbe Vermeij
Adam Fowler
John Whyte
Pelisarja Manhunt
Pelimoottori RenderWare
Julkaistu PlayStation 2
NA 18. marraskuuta 2003
EU 21. marraskuuta 2003
Microsoft Windows, Xbox
NA 20. huhtikuuta 2004
EU 23. huhtikuuta 2004
Lajityyppi hiiviskely, selviytymiskauhu
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta PlayStation 2, Microsoft Windows, Xbox
Jakelumuoto CD, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Manhunt on Rockstar Northin kehittämä ja Rockstar Gamesin julkaisema kolmannen persoonan psykologinen kauhu- ja hiiviskelypeli. Manhunt julkaistiin PlayStation 2:lle marraskuussa 2003 sekä Microsoft Windowsille ja Xboxille huhtikuussa 2004.

Peli on herättänyt valtavasti kohua sen hyvin raa’an väkivällan vuoksi, ja sen myyntiä on rajoitettu. Esimerkiksi Yhdistyneen kuningaskunnan tuolloinen ikärajajärjestelmä British Board of Film Classification kieltäytyi antamasta Manhuntille ikärajaa, mikä teki pelin myymisestä maassa laitonta. Pelin jatko-osa Manhunt 2 sai vielä enemmän kohua sen entistä raaemman sisällön vuoksi.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmon tarkoituksena on tappaa jengiläisiä snuff-elokuvaa varten. Jengiläisiä voi tappaa useilla aseilla ja hyvin julmilla tavoilla. Tapot kuvataan videolle. Eri värit kertovat teloituksen raakuuden, esimerkiksi valkoinen on nopea teloitus, keltainen on raaempi ja julmempi teloitus ja punainen on raain ja kammottavin teloitus.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pelin tapahtumapaikka on lähes kokonaan hylätty Carcer City, joka kärsii hyvin korkeasta rikollisuudesta ja levottomuudesta. Lionel Starkweather -niminen mies on "ostanut" Carcer Cityn. Starkweather on muun muassa lahjonut kokonaan kaupungin poliisit ja järjestänyt kaupunkiin paljon vaarallisia ja väkivaltaisia jengejä, jotta hän voisi toteuttaa snuff-flmejä.

Pelin päähenkilö on kuolemaantuomittu James Earl Cash. Ennen teloitusta häneen ottaa yhteyttä Lionel Starkweather -niminen mies, joka ilmoittaa lahjoneensa vankilan henkilökunnan ja lupaa Jamesille vapauden, jos tämä suostuu toimimaan Starkweatherin snuff-elokuvassa. James joutuu tappamaan julmilla keinoilla useita Hoods-jengin jäseniä. Starkweather on asentanut kaupungille turvakameroita, joilla murhat nauhoitetaan materiaaliksi snuff-elokuvaa varten.

Starkweatherin yksityinen armeija Cerberus vie Jamesin kaatopaikalle, missä hänen pitää murhata uusnatseja ja skinheadeja snuff-elokuvaa varten. Seuraavaksi Cerberus vie Jamesin hylätylle eläintarhalle joka on täynnä Wardogsin jäseniä. Tämän jälkeen James huomaa perheensä olevan siepattu ja Starkweather sanoo Jamesille tämän tuovan ”lisää haastetta”. Starkweather myös sanoo Jamesille, että joka kertä kun Wardogsin jäsen huomaa Jamesin, niin yksi hänen perheenjäsenistä kuolee. James onnistuu pelastamaan kaikki perheenjäsenensä, jonka Wardogs oli kaapannut. Todellisuudessa Starkweather oli organisoinut Wardogsin sieppaamaan Jamesin perheen. Carcer Cityn kauppakeskuksessa James ajautuu tulitaisteluun The Innocentz -ryhmän kanssa. Hän löytää videokasetin, jossa Innocentzin jäsen murhaa julmasti Jamesin perheenjäsenen. Starkweather sanoo Jamesille, että ”hän on uusi perhe jota hän tarvitsee”. James raivostuu tästä suunnattomasti.

Vankimielisairaalassa James joutuu murhaamaan entistä julmemmin The Smileys -jengin jäseniä uutta ”kohtausta” varten. Valkoinen kani -pukuun pukeutunut mies ”opastaa” Jamesin ulos vankilasta. Starkweatherin elokuvan mukaan James joutuu tapetuksi kun Valkoinen kani usuttaa tämän kimppuun useita The Smileysin jäseniä. James kuitenkin tappaa jengiläiset ja lopulta Valkoisen kanin. Starkweather käskee hänen avustajansa Ramirezin tappamaan Jamesin wardogs ryhmänsä kanssa. He epäonnistuvat todella pahasti ja James tappaa Ramirezin ja tämän Wardogs jengin.

Nimetön naisjournalisti kertoo Jamesille Starkweatherin vedättäneen tätä ja tehneen Valiant Video Enterprises -yhtiön tuottamia snuff-filmejä jo kauan. Journalisti kertoo saaneensa todisteita Starkweatherista ja aikoo Jamesin kanssa käräyttää tämän. Starkweather laittaa Carcer Cityn poliisit ja SWAT-ryhmän heidän peräänsä, mutta James tappaa nämä. Cerberos sieppaa Jamesin ja vie tämän Starkweatherin kartanolle teloitettavaksi. Massamurhaaja Piggsy on kuitenkin päässyt vapaaksi ja Cerberos sotilaat menevät ulos katsomaan tilannetta. Piggsy tappaa Cerberos-sotilaat moottorisahalla. James pääsee vapaaksi ja hyökkää Starkweatherin kartanolle, Kartanon piha on täynnä Cerberos sotilaita, mutta James tappaa heidät. Starkweather antaa Cerberos sotilaille käskyn tappaa James ja Piggsy, mutta epäonnistuvat. James murtautuu kartanon sisälle ja tappaa paljon Cerberus sotilaita ja Cerberus ryhmän johtajan. James menee hissillä yläkertaan, mutta piggsy yllättää hänet ja James pakenee ullakolle. Ullakolla James Earl Cash joutuu Piggsyn kanssa kaksintaisteluun, mutta James vahingoittaa Piggsyä pahasti ja lopulta tappaa Piggsyn tämän omalla moottorisahalla. Starkweather lähettää viimeiset Cerbeus sotilaat James perään, mutta James tappaa heidätkin. Lopulta James murtautuu Starkweatherin toimistoon ja kostaa Starkweatherille tappamalla tämänkin moottorisahalla. Naisjournalisti paljastaa uutislähetyksessä Starkweatherin snuff-filmiringin ja kertoo Starkweatherin joutuneen ”tuntemattoman miehen” tappamaksi, vaikka todellisuudessa James Earl Cash tappoi Starkweatherin kostoksi perheensä kuolemasta ja huijaamisesta.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • James Earl Cash – Pelin päähenkilö.
 • Lionel Starkweather – Pelin pääroisto, joka on ohjannut useita snuff-elokuvia ja on vastuussa satojen ihmisten kuolemasta.
 • Ramirez – Wardogs-jengin johtaja, jonka päätehtävänä on organisoida muita jengejä ja antaa heille motivaatiota tappamaan James Earl Cash.
 • Nimetön naisjournalisti – Journalisti, joka on yrittänyt pitkään käräyttää Starkweaherin ja ollut tämän vainoama.
 • Piggsy – Henkisesti mielisairas ylipainoinen massamurhaaja, joka pitää sianpäätä naamarina ja kuvittelee olevansa sika. Hän on aiemmin ollut osallisena Starkweatherin snuff-filmeissä. Piggsy käyttää moottorisahaa aseenaan.
 • Nimetön Cerberus-johtaja – Hän on Cerberusjärjestön johtaja ja hän on raskaasti aseistettu ja varustettu. Hän hermoilee hyvin paljon siitä että James Earl Cash selviää useasti.
 • Gary Schaffer – Carcer Cityn poliisin johtaja joka on korkeasti korruptoitunut. Lionel Starkweather on lahjonut hänet ja muut poliisit. Ei esiinny hahmona pelissä.
 • Valkoinen Kani – Eräs Starkweatherin snuff-elokuvien näyttelijöistä, jonka hänen tehtävänä on huijata ihmisiä ansoihin.
 • Mr. Nasty – Snuff-filmien levittäjä ja tuottaja. Hänestä vain mainitaan eräässä kohdassa, eikä hän esiinny henkilönä.

Ryhmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Hoods – Paikallinen katujengi, joka koostuu lähinnä pikkurikollisista ja rosvoista.
 • The Skinz – Skinheadien ja uusnatsien muodostama väkivaltainen ja rasistinen ryhmä.
 • The Wardogs – Entisten sotilaiden, palkkasotilaiden ja selviytijien muodostuma vaarallinen ryhmä, joka on vallanut Carcer Cityn eläintarhan. Ryhmän johtajana toimii entinen Ramirez-niminen sotilas.
 • The Innocentz – Latinorikollisista, saatananpalvojista ja pedofiileistä koostuva sadistinen ryhmä.
 • The Smilies – Henkisesti mielisairaista muodostuva hyvin vaarallinen ja arvaamaton ryhmä. Smilies-nimen mukaisesti jäsenet käyttävät hymiönaamareita.
 • The Monkeys – Mielisairaiden muodostama äärimmäisen sadistinen ja äärimmäisen vaarallinen ryhmä. Ryhmän jäsenet kuvittelevat olevansa apinoita ja pukeutuvat apinapukuihin.
 • CCPD – Carcer Cityn paikallinen poliisi, jonka Lionel Starkweather on lahjonut kokonaan. Mm CCPD:n johtajan Gary Schafferin jolle Starkweather on lahjonut jo useita vuosia.
 • SWAT – Carcer Cityn erikoisjoukot. Esiintyy kahdessa tehtävässä CCPD:n kanssa, kun he yrittävät siepata James Earl Cashin.
 • Cerberus – Lionel Starkweatherin oma yksityinen palkka-armeija, jonka tehtävänä on suojella Starkweatheria ja tämän kartanoa. Cerberus myös auttaa Starkweatheria snuff-filmien tekemisessä. Cerberus on raskaasti aseistautunut ja hyvin koulutettu ryhmä. Ryhmää johtaa Nimetön Cerberus-johtaja joka on ryhmän tehokkain sotilas.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kohu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manhunt on herättänyt valtavasti kohua sen hyvin raa'an väkivallan sisällön vuoksi. Rockstarissa ensiksi kiisteltiin pitkään pelin valmistamisesta. Manhunt on kokonaan kielletty Isossa-Britanniassa, Norjassa, Uudessa-Seelannissa ja Saksassa sen julman sisällön vuoksi. Manhuntin myyntiä on rajoitettu useissa maissa ja sen saatavuutta on rajoitettu. Vuonna 2006 Isossa-Britanniassa eräs teini-ikäinen poika murhasi koulutoverinsa. Uhrin äiti kertoi poikansa murhaajan olleen ”koukussa” peliin. Lähteiden mukaan poika murhasi koulutoverin lähes identtisellä tavalla kuten Manhunt-pelissä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 82,71 % (PlayStation 2)
76,05 % (Windows)
75,85 % (Xbox)
Metacritic 76/100 (PlayStation 2)
75/100 (Windows)
74/100 (Xbox)
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 8,4/10
IGN 8.5/10

Hurjasta maineestaan huolimatta Manhunt sai melko hyviä arvosanoja ja peliä on myyty yli 1,7 miljoonaa kappaletta.