Lynn Conway

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lynn Conway vuonna 2006.

Lynn Ann Conway (s. 2. tammikuuta 1938) on amerikkalainen tietojenkäsittelytieteen tutkija, sähköinsinööri, keksijä ja trans-aktivisti.

1960-luvulla Conwayn kehitti mallin yleiseen dynaamiseen tietojenkäsittelyyn, jota käytetään useimmissa moderneissa prosessoreissa suorituskyvyn parantamiseen. 1970-luvulta alkaen hän kehitti elektroniikan valmistustekniikaa, mahdollistaen aikaisempaa tehokkaamman prosessikiekkojen käyttämisen. Yhteistyössä Ivan Sutherlandin sekä Caltechin professori Carver Meadin kanssa hän kehitti menetelmän VLSI suunnitteluun, jonka avulla MOS-transistoreja pystytään pakkaamaan yhä pienempään tilaan. Heidän kirjansa Introduction to VLSI Systems (Very large-scale integration) nousi nopeasti yleisesti käytetyksi oppikirjaksi integroidun elektroniikan suunnittelun yliopistokursseilla. Conwayn työn pohjalta syntyi myös MOSIS (Metal Oxide Semiconductor Implementation Service) jota on käytetty kymmenissä tuhansissa piirisuunnitelmissa ympäri maailman.[1]

Conway koki jo lapsena, ettei hänen kehonsa vastannut hänen todellista sukupuoltaan. Hakiessaan paikkaansa maailmassa miehenä, hän avioitui ja sai kaksi lasta. Kun Conway lopulta sai sukupuolensa korjattua, silloisen lainsäädännön mukaisesti hän menetti oikeuden omiin lapsiinsa. Hän myös menetti työpaikkansa vuonna 1968 paljastettuaan aikomuksensa korjata sukupuoltaan. Vasta vuonna 2020 IBM pyysi tapahtunutta anteeksi[2]. Uudella nimellään ja identiteetillään hän sai kuitenkin pian töitä ohjelmoinnin parissa, ja on sittemmin toiminut useissa yrityksissä, vierailevana professorina MIT:ssä, Yhdysvaltain puolustushallinnolle, sekä Michiganin yliopiston professorina. 1999 alkaen hän on kertonut julkisesti taustastaan, pyrkien normalisoimaan sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen korjaukseen liittyviä kysymyksiä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lynn Conway Transgender Guide. Viitattu 26.4.2021. (englanniksi)
  2. Jeremy Alicandri: IBM Apologizes For Firing Computer Pioneer For Being Transgender...52 Years Later Forbes. Viitattu 26.4.2021. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Lynn Conway