Lumimaasara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumimaasara
Carex rufina Abisko.JPG
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Sarakasvit Cyperaceae
Suku: Sarat Carex
Laji: rufina
Kaksiosainen nimi

Carex rufina
Drejer

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Lumimaasara Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Lumimaasara Commonsissa

Lumimaasara (Carex rufina) on sarakasvien (Cyperaceae) heimoon kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja tavallisesti hyvin pienikokoinen saralaji. Lumimaasara muistuttaa paljolti pienikokoista tunturisaraa (Carex bigelowii), mutta lajit ovat erotettavissa toisistaan kukintojen sekä pullakoiden ulkonäön perusteella. Lumimaasara muistuttaa jonkin verran myös kerosaraa (Carex norvegica), mutta siitä lumimaasara on erotettavissa muun muassa emikukkien luottien lukumäärän, tähkäsuomujen ulkonäön sekä lehtien pituuden perusteella.[1]

Lumimaasara on kasvutavaltaan maanmyötäinen tai koheneva ja sen varret ovat tavallisesti vain noin 5 cm pitkiä. Varret ovat rentoja sekä kaartuvia ja kasvavat pieninä mättäinä. Lehtien tyvitupet ovat kalvaanruskeita. Lehdet ovat vaaleanvihreitä ja suunnilleen samanpituisia kuin varretkin. Lumimaasara on yhtäläistähkäinen saralaji ja sen kukinto koostuu 2–4 tähkästä, jotka sijaitsevat tiiviisti yhdessä varren kärjessä. Tähkät ovat lyhyitä ja hedekukat sijaitsevat ylimmän tähkän tyvellä. Tähkäsuomut ovat violetinmustia ja niissä on vaalea keskisuoni. Pullakot ovat vaaleanvihreitä, mutta yleensä tummakärkisiä ja niissä on lyhyt suuota. Emikukat ovat kaksiluottisia.[1]

Lumimaasara kasvaa märillä lumenviipymäpaikoilla[1]. Lumimaasaraa kasvaa Skandien vuoristossa, Islannissa sekä Grönlannin rannikoilla[2]. Lumimaasaraa ei kasva Suomessa.

Lumimaasaran tieteellisen nimen lajinimi (rufina) tulee latinan sanasta rufinus (suom. mustanpunainen) ja viittaa yleensä tummakärkisten pullakoiden väriin[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Den virtuella floran: Dvärgstarr (Carex rufina) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 26.3.2020.
  2. Den virtuella floran: Dvärgstarr (Carex rufina) — Norra halvklotet Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet.