Luettelo experimental-ilma-aluksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on luettelo experimental-lentokoneista. Monet lentokoneet ovat kokeellisia, kun ne suunnitellaan. Tässä listassa on vain ne teollisesti suunnitellut lentokoneet, jotka eivät ikinä menneet sarjatuotantoon, vaan piensarjojenkin koneiden ainoa käyttö oli koelennot. Harrasterakenteisia experimental-lentokoneita tässä ei listata.

Yhdysvaltojen "X"-nimiset koneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täysin kokeelliset mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mainitut vuodet ensilennosta käytöstä poistoon.

Tunnus Valmistaja Vuodet Huomioitavaa
X-1 Bell Aircraft 1946 - 1958 äänen nopeuden ylitys vaakalennossa vuonna 1947 (kaksi sukupolvea)
Bell X-2 Starbuster 1952 - 1956 Mach 2–3 yliääninen lento
Douglas X-3 Stiletto Douglas Aircraft Company jatkuva yliääninen lento
Northrop X-4 Bantam 1948 - 1953 pyrstötön lentokone
Bell X-5 1951 - 1958 muuttuvageometrinen siipi
Convair X-6 Convair suunnitelma ydinkäyttöisestä koneesta.
Lockheed X-7 miehittämätön ramjet-prototyyppi ja ohjus
Aerojet General X-8 rakettiprototyyppi (myöh. Aerobee)
Bell X-9 Shrike ohjus
North American X-10 miehittämätön ohjus
Convair X-11 SM-65 Atlas testialusta
Convair X-12 SM-65 Atlas testialusta
Ryan X-13 Vertijet VTOL
Bell X-14 VTOL, suihkuvirtauksen suuntaus
North American X-15 North American Aviation 1959 - 1970 avaruuslentokone 1960-luvulla
Bell X-16
Lockheed X-17
Hiller X-18
Curtiss-Wright X-19 Curtiss-Wright
Boeing X-20 Dyna-Soar ei edennyt lentovaiheeseen (peruutettu)
Northrop X-21A laminaarisen virtauksen tutkimukseen, perustui Douglas B-66 Destroyer koneeseen
Bell X-22 V/STOL tutkimuskone
Martin X-23 PRIME nostava runko
Martin-Marietta X-24 "lentävä kivi", Avaruussukkuloiden kehitystyön työkalu
Bensen X-25
Schweizer X-26 Frigate
Lockheed X-27 Lancer
X-28 Sea Skimmer
Grumman X-29
Rockwell X-30
Rockwell-MBB X-31 avaruuslentokoneprojekti
Boeing X-32 avaruuslentokoneprojekti
Lockheed Martin X-33 VentureStar avaruuslentokoneprojekti
Orbital Sciences X-34 avaruuslentokoneprojekti
Lockheed Martin X-35 avaruuslentokoneprojekti
McDonnell Douglas X-36 avaruuslentokoneprojekti
Boeing X-37 2010- avaruuslentokone
NASA X-38
AFRL X-39 varattu USAF/DARPA ohjelman käyttöön (Future Aircraft Technology Enhancements)
Boeing X-40 testialusta Boeing X-37 ohjaukseen ym.
X-41 Common Aero Vehicle luokiteltu DARPA/NASA projekti
X-42 Pop-Up Upper Stage luokiteltu raketin ylempi vaihe
NASA X-43 Hyper-X
X-44 MANTA Lockheed Martin
Boeing X-45 2002- UAV-pommikoneen prototyyppi, joka ei kelvannut Yhdysvaltain ilmavoimille v. 2005. Boeing pyrkii saamaan Yhdysvaltain laivaston tilaajakseen.
Boeing X-46
X-47 Pegasus Northrop Grumman UAV
Boeing X-48
Sikorsky Piasecki X-49
Boeing X-50 Dragonfly
Boeing X-51 pienoiskokoinen matalan hypersoonisen nopeuden saavuttava ilmasta laukaistava miehittämätön koealus, jonka koelento tehtäneen toukokuussa 2010. Lento tutkii etenkin SCRAMJET-moottoria eli patopainemoottoria, jonka polttokammiossa virtaus oli ylisooninen[1]
X-53 Active Aeroelastic Wing Muokattu F/A-18 hävittäjä teknologiatutkimukseen

XA-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XB-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XC-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XF-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XP-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen laivaston X-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltojen kokeelliset, ei X-mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Britannia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta X-lentokoneet.