Muuttuvageometrinen siipi

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuvassa näkyvät yhteiseurooppalaisen Panavia Tornado IDS:n profiilit eri kulmista katsottuna: ylhäältä, sivusta sekä edestä.
Bell X-5 esittelee eri siipikulmiaan

Muuttuvageometrinen siipi on lentokoneen siiven malli, jonka kohtauskulma on muutettavissa. Tällaisia olivat kylmän sodan aikaiset hävittäjäkoneet, kuten amerikkalainen Grumman F-14 Tomcat sekä neuvostoliittolaisvalmisteinen MiG-23. Myös eurooppalaisten yhteistyönä kehitelty Panavia Tornado oli muuttuvasiipinen. Ensimmäisin varteenotettava tulokas, joskin siinä ilmeni useita ongelmia kehitysvaiheissa, oli General Dynamics F-111A Aardvark. Koneen ensilento oli vuonna 1964.

Erityisesti 1970- ja 80-lukujen aikaan muuttuvasiipisiä lentokoneita kehiteltiin ja otettiin käyttöön voimaperäisesti. Muotoilulla haettiin hyviä hitaan lennon ominaisuuksia matalalennossa "siivet levitettyinä" - ja vastaavasti nopean lentämisen parempia ominaisuuksia "siivet supistettuina" - lennettäessä korkealla sekä nopeasti.

Muotoilu oli mullistuksellinen, ja se todellakin kohensi lento-ominaisuuksia. Samalla kehittely- ja ylläpitokustannukset muodostuivat suhteellisen mittaviksi.

Muuttuvasiipisten koneiden häiveominaisuudet voivat mahdollisesti muodostaa oman varteenotettavan haasteensa. Huoltovarmuus ei ole sekään yhtä hyvä, kuin ns. normaalisiipisissä koneissa.

F-111 eri siipikulmilla.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mark Hewish: Tietosarja - Lentokoneet, Intercontinental Book Productions/Artko, 1977 (suom. Tuomo Huuhka)