Helios Prototype

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Helios
Helios lennossa matalalla
Helios lennossa matalalla
Valmistaja NASA, AeroVironment
Miehistö 0
Valmistumisvuosi 1999
Valmistusmäärä 1
Mitat
Kärkiväli 75 m
Nopeus 30–43 km/h
Tyhjäpaino 600 kg
Voimanlähde
Koneisto sähkömoottorit, akut, aurinkopaneelit, polttokennot
Aseistus
Aseistus ei

Helios Prototype eli alkuperäiseltä ja tunnetummalta nimeltään pelkkä Helios oli NASAn aurinkovoimalla toimiva kauko-ohjattu ilma-alus[1] (UAV), joka saavutti 29 524 metrin korkeuden 13. elokuuta 2001.

Helios Prototype sopi hyvin tieteellisten laitteiden alustaksi. Siitä pyrittiin tekemään lentokone joka pystyy lentämään mahdollisimman hitaasti, jotta se käyttäisi mahdollisimman vähän energiaa ja jotta siihen kiinnitetyt tieteelliset tutkimuslaitteet ja viestintälaitteet olisivat mahdollisimman vakaissa oloissa ja melkein tai täysin paikallaan maahan nähden.

Kaksi lentomoodia- ja varustusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helioksella oli lentämisen kannalta kaksi peruskonfiguraatiota (hyötykuorman konfiguraatiot erikseen): korkeuteen optimoitu ja lennon pituuteen optimoitu. Oli suunniteltu, että Helios voisi lentää jopa kuukausia yhteen menoon, kun se päivällä lataa akkuja ja lisäksi muuttaa varastoitua vettä vedyksi, jotta se voisi yöllä lentää akkuvirralla ja virralla, joka tulee ilma-vetypolttokennoista (joista tulee vettä kemiallisen reaktion vuoksi). Lentokorkeus tällöin olisi ollut "vain" 20 km ennätyksen 29 kilometrin sijaan. Lentokorkeus katsottiin sopivaksi, koska siellä ei ole juurikaan suihkuvirtausta eikä turbulenssia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]