Luettelo Sveitsin nimisuojatuista elintarvikkeista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sveitsiläisistä elintarvikkeista seuraavat tuotteet ovat suojattuja sekä Sveitsissä että Euroopan unionin alueella.[1] Merkinnät ovat AOP ja IGP, jotka vastaavat EU:n suojausmerkintöjä:

  • AOP (Appellation d’Origine Protégée) eli SAN (suom. Suojattu alkuperänimitys)
  • IGP (Indication Géographique Protégée) eli SMM (suom. Suojattu maantieteellinen merkintä).

Nimisuojattuja elintarvikkeita oli toukokuussa 2018 yhteensä 37, joista 22 oli AOP-merkittyjä ja 15 IGP-merkittyjä:[2]

Elintarvike Tuotelaji Suojaustyyppi Tuotantoalue
Abricotine /Eau-de-vie
d'abricot du Valais
viina AOP Valais
Appenzeller Mostbröckli lihajaloste IGP St. Gallenin, Appenzell Ausserrhodenin
ja Appenzell Innerrhodenin kantonit
Appenzeller Pantli lihajaloste IGP St. Gallenin kantoni, Appenzellin kantonit
Appenzeller Siedwurst lihajaloste IGP St. Gallenin kantoni, Appenzellin kantonit
Berner Alpkäse /
Berner Hobelkäse
juusto AOP Bernin ylämaa
Bündnerfleisch lihajaloste IGP Graubünden
Cuchaule leivonnainen AOP Fribourgin kantoni
Cardon épineux genevois kasvi AOP Geneven kantoni
Damassine viina AOP Juran kantoni
Eau-de-vie de poire du Valais viina AOP Valais
Emmentaler juusto AOP Bernin kantoni ja osa muuta Mittellandia
Formaggio d'alpe ticinese juusto AOP Ticinon alppialue
L'Etivaz juusto AOP Vaud’n alppialue
Glarner Alpkäse juusto AOP Glarusin kantoni
Glarner Kalberwurst lihajaloste IGP Glarusin kantoni
Gruyère juusto AOP Länsi-Sveitsin kantonit
Longeole lihajaloste IGP Geneven kantoni
Munder Safran kasvi AOP Ylä-Valais
Poire à Botzi kasvi AOP Fribourgin kantonin seutu
Rheintaler Ribel kasvi AOP Sankt Gallenin kantoni ja Liechtenstein
Saucisse d'Ajoie lihajaloste IGP Porrentruyn alue
Saucisson neuchâtelois /
Saucisse neuchâteloise
lihajaloste IGP Neuchâtelin kantoni
Saucisson vaudois lihajaloste IGP Vaud
Saucisse aux choux vaudoise lihajaloste IGP Vaud
Sbrinz juusto AOP Luzernin seudun kantonit
St. Galler Bratwurst /
St. Galler Kalbsbratwurst
lihajaloste IGP Thurgaun ja St. Gallenin kantonit,
molemmat Appenzellin kantonit,
Liechtenstein
Tête de Moine juusto AOP Jura, Bernin Jura
Vacherin fribourgeois juusto AOP Fribourgin kantoni
Vacherin Mont-d'Or juusto AOP Vaud’n Jura
Walliser Raclette juusto AOP Valais
Walliser Roggenbrot leivonnainen AOP Valais
Walliser Rohschinkern lihajaloste IGP Valais
Walliser Trockenfleisch lihajaloste IGP Valais
Walliser Trockenspeck lihajaloste IGP Valais
Werdenberger Sauerkäse,
Liechtensteiner Sauerkäse
und Bloderkäse
juusto AOP St. Gallenin kantonin itäosat, Liechtenstein
Zuger Kirsch / Rigi Kirsch viina AOP Zugin kantoni ja Rigin seutu
Zuger Kirschtorte leivonnainen IGP Zugin kantoni

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. AOP-IGP in Europa, Die Verordnung (Sveitsin nimisuojayhdistyksen verkkosivut) Schweizerische Vereinigung der AOP-IGP. Viitattu 3.11.2018. (saksaksi)
  2. Register der Ursprungsbezeichnungen und geografischen Angaben (PDF) (Sveitsin nimisuojayhdistyksen verkkosivut) toukokuu. Schweizerische Vereinigung der AOP-IGP. Viitattu 3.11.2018. (saksaksi)