Raclette

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raklettia.

Raclette (suomeksi myös rakletti) on sekä juusto että kyseessä olevasta juustosta valmistettu fonduen kaltainen ruokalaji.

Juusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteinen Raclette on puolikova, sisältä kypsytetty ja täysrasvainen lehmänmaidosta tehty juusto. Valmistukseen käytetty maito on joko pastöroimatonta tai pastöroitua. Juuston kypsytys vie 3–6 kuukautta. Raclette on lähtöisin Sveitsin kantonista nimeltään Valais, mutta sitä valmistetaan nykyään myös Ranskassa Savoijin, Franche-Comtén ja Bretagnen alueilla sekä Québecissä.

Raclette on muodoltaan pyöreä kiekko, painoltaan noin 6 kg.

Raclettea myydään myös savustettuna sekä valkoviinillä, pippurilla tai yrteillä maustettuna.

Ruokalaji[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raclette on ominainen Sveitsin ja Ranskan Sveitsin-puoleisten osien ruokalaji. Juustokiekkoa lämmitetään joko avotulen edessä tai sähkögrillillä. Tämän jälkeen juusto kaavitaan ruokailijoiden lautasille. Sana raclette tuleekin ranskan ilmaisusta racler, tarkoittaen "raapia/kaapia". Perinteisiä lisukkeita ovat pienet, kiinteät perunat, hillosipulit, etikkakurkut, kuivattu liha (kuten ilmakuivattu kinkku), viipaloidut paprikat, tomaatit, sipulit, sienet sekä mustapippuri. Raclette valmistetaan nykyisin usein erityisellä sähkökäyttöisellä raclette-pöytägrillillä. Grillin yhteydessä on pieni pannu jokaiselle ruokailijalle, jossa tämä voi sulattaa juustopaloja.

Sveitsin Vaudissa racletten kanssa juodaan usein teetä tai muuta lämmintä juomaa tai Fendant-valkoviiniä. Ranskassa racletten kanssa nautitaan yleensä valkoviiniä, kuten Rieslingiä tai Pinot Gris'tä. Sanotaan, että veden juominen raclette-aterialla häiritsisi ruoansulatusta, mutta väitteelle ei ole tieteellistä näyttöä.

Raclette on mainittu keskiaikaisissa kirjoituksissa erityisen ravitsevana ateriana, jota sveitsiläiset talonpojat söivät. Tuolloin se tunnettiin saksankielisellä alueella nimellä Bratchäs (paistettu juusto). Perinteisesti sveitsiläiset lehmäpaimenet ottivat juustoa mukaansa kulkiessaan karjan mukana. Iltaisin leirinuotion äärellä he sulattivat juustoa ja kaapivat sitä leivän päälle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Raclette.