Vacherin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sveitsiläistä Vacherin Mont d’Or -juustoa

Vacherin on ranskalainen tai sveitsiläinen lehmänmaidosta valmistettava pehmeä valkohomejuusto. Sitä tuotetaan Ranskan ja Sveitsin rajaseudulla, Juravuorten rinteillä ja idempänä Fribourgin kantonissa.

Juravuoriston Vacherin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vacherin tunnetaan Ranskassa nimillä Vacherin du Haut-Doubs tai Mont d’Or ja Sveitsissä nimellä Vacherin Mont-d’Or. Ranskalainen Vacherin tehdään pastöroimattomasta ja sveitsiläinen pastöroidusta maidosta.[1] Sen valmistus juontaa alkunsa luultavasti 1300-luvulle.[2]

Vacherin pakataan pyöreään kuusipuiseen rasiaan. Juuston läpimitta on 20–30 cm, ja se painaa puolesta kilosta kolmeen kiloon. Juustot tehdään käsityönä elokuun ja maaliskuun välisenä aikana. Ne kypsyvät vähintään kolme viikkoa, minä aikana niitä käännellään ja huuhdellaan suolavedellä.[2] Vacherinin rasvapitoisuus on 45 prosenttia kuiva-aineesta. Sen maku on karvas, ja se nautitaan yleensä suoraan pakkauksesta lusikalla, mutta sitä voidaan käyttää myös leivonnassa tai keitoissa ja kastikkeissa.[2]

Sveitsiläinen Vacherin Mont-d’Or on nimisuojattu merkinnällä AOP.[3]

Fribourgin Vacherin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fribourgilainen Vacherin (ransk. Vacherin fribourgeois) on vanha, vähintään 1400-luvun alusta peräisin oleva juusto. Se on pyöreä, halkaisijaltaan 30–40 senttimetriä ja painoltaan 6–10 kilogrammaa. Vacherin valmistetaan raa’asta tai kuumennetusta maidosta.[4]

Vacherin Fribourgeois on nimisuojattu merkinnällä AOP.[5]

  1. Vacherin GoodFood. Viitattu 25.5.2012.
  2. a b c Iburg, Anne: Syötävän hyvä juustokirja, s. 188–191. Readme.fi, 2009. ISBN 978-952-220-138-6.
  3. Vacherin Mont-d'Or (Tietoja juustosta Sveitsin nimisuojayhdistyksen verkkosivuilla) Schweizerische Vereinigung der AOP-IGP. Viitattu 22.5.2019. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (englanniksi)
  4. Vacherin fribourgeois (Tietoja juustosta tuottajayhdistyksen verkkosivuilla) Interprofession du Vacherin Fribourgeois. Viitattu 22.5.2019. (saksaksi), (ranskaksi)
  5. Vacherin fribourgeois (Tietoja juustosta Sveitsin nimisuojayhdistyksen verkkosivuilla) Schweizerische Vereinigung der AOP-IGP. Viitattu 22.5.2019. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (englanniksi)
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.