Luettelo Norjan laivaston aluksista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Norjan laivaston aluksista aikajärjestyksessä:

Palveluksessa olevat alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan laivaston palveluksessa olevat alukset luokittain[1]:

Fridtjof Nansen -luokan alus KNM Otto Sverdrup

Palveluksesta poistetut alukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fregatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oslon-luokan fregatti KNM Trondheim

Tykkiveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sluupit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draug-luokan nimikkoalus KNM Draug
Sleipner-luokan nimikkoalus KNM Sleipner
USS Thomas, joka nimettiin myöhemmin KNM St. Albansiksi

Tykkikuunarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useita tyyppejä ja erilaisia konstruktioita. Laivastolla oli standardointi, mutta se ei aina toteutunutt–? Esimerkiksi Herman Brunchorst Bergenissä rakensi omaa tyyppiään.

Korvetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

KNM Ellida 1896

Maihinnoususalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miinanraivaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miinalaivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monitorialukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sotaprikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Panssarilaivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koululaivat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Torpedoveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rap Maailman ensimmäinen torpedovene.
  • Ulven (1878–1923)
  • Valkyrjen (1896–1923) (torpedohävittäjä)
  • 2. luokka eli Lyn-luokka 27 rakentaminen aloitettiin 1882.
    • Lyn
    • Rask (1885–?)
    • Pil (1886–?)
    • Snar (1887–?)
    • Orm (1888–?)
    • Kjell (1912–1940) joutui saksalaisten haltuun ja käytössä partioveneenä nimellä Grenadier.
    • Oter (1888–?)
    • Raket (1894–?)
    • Varg (1894–?)
    • Glimt (1897–?)
    • Djerv (1897–?)
    • Brand (1898–?)
    • Trods (1898–?)
    • Laks (1900–?)
    • Sild (1900–?)
    • Sæl (1901–?)
    • Skrei (1901–?)
    • Hauk (1902–?)
    • Falk (1902–?)
    • Ørn (1903–?)
    • Ravn (1903–?)
    • Grib (1905–?)
    • Jo (1905–?)
    • Lom (1905–?)
    • Skarv (1906–?)
    • Teist (1907–?)
    • Trygg (1919–1940) joutui saksalaisten haltuun vuonna 1940.
    • Snøgg (1920–1940) joutui saksalaisten haltuun vuonna 1940.
    • Stegg (1921–1940) upposi taistelussa .
  • 1. luokka Kymmenen laivaa rakennettu vuodesta 1892 alkaen.
    • Hval (1896–1931)
    • Delfin (1896–1927)
    • Hai (1896–1920)
    • Storm (1898–1940)
    • Brand (1898–1945) (palveli Saksan laivastossa 1940–1945 nimellä Tarantel.)
    • Trods (1898–1931)
    • Laks (1900–1946) (Saksan palveluksessa 1940–1945, nimellä Admiral Deinhard. Norjan haltuun vuonna 1945 ja romutettu 1946.)
    • Sild (1900–1940)
    • Sæl (1901–1940) (upposi taistelussa 18. huhtikuuta)
    • Skrei (1901–1940/1953) (Hylky myyty Kj. Kirkvaagille vuonna 1953)
  • 3. luokka En liten havne- ja fjordtorpedovene rakennettu vuonna 1899.
    • Myg (1899–1922) (poistettu käytöstä 1920, upposi maalialuksena 1922)
  • Vosper-tyyppi
  • Fairmile D-luokka tunnetaan myös D-luokkana. Sodan päättyessä Norjalla oli kymmenen alusta, joista seitsemän oli käytössä vuoteen 1959.
  • Elco-luokka Kymmenen alusta saatu Yhdysvaltain laivastolta aseapuohjelmassa vuonna 1951.
  • Tjeld-luokka tunnetaan myös Nasty-luokkana. 20 alusta rakennettiin Norjassa 1959–1966.
    • Tjeld (1959–1992) kastettiin uudelleen nimelle Sel. Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Myyty romutettavaksi vuonna 1992.
    • Skarv (1959–1981) Myyty Stapletask Ltdille (Sittingbourne, Kent, England).
    • Teist (1960–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Jo (1960–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Lom (1961–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Stegg (1961–1992) kastettiin uudelleen nimelle Hval. Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Myyty romutettavaksi vuonna 1992.
    • Hauk (1961–1992) kastettiin uudelleen nimelle Laks. Siirretty til Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Myyty romutettavaksi vuonna 1992.
    • Falk (1961–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Ravn (1961–1992) kastettiin uudelleen nimelle Knurr. Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Myyty romutettavaksi vuonna 1992.
    • Gribb (1961–?) kastettiin uudelleen nimelle Delfin. Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Det var planer om at den skulle bevares av Kværner Mandal A/S, men den ble myöhemmin myyty romutettavaksi .
    • Geir (1962–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle Sittingbourne , Kent, England.
    • Erle (1962–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Sel (1963–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Hval (1964–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Laks (1964–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Hai (1964–?) Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Hainn säilyttäminen Fredrikstadissa on ollut suunnitelmissa.
    • Knurr (1964–1981) Myyty Stapletask Ltd:lle, Sittingbourne, Kent, England.
    • Lyr (1965–1992) siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Myyty romutettavaksi vuonna 1992.
    • Skrei (1965–?)Siirretty Marinereservenille ja oli Sjøheimevernetin käytössä. Siirretty Marinemuseetille ja on museolaivana.
    • Delfin (1966–1984) siirtynyt Shetland bussens Vennerille entistettäväksi, mutta hanke epäonnistui ja alus siirtyi yksityisomistukseen.
  • Rapp-luokka kuusi laivaa rakennettu Norjassa 1952–1955. Poistettu 1970/71.
  • Storm-luokka moottoritykkivene, MKB. 20 laivaa rakennettu 1965–1967.
  • Snøgg-luokka. Moottoritorpedovene, MTB. kuusi alusta rakennettu 1970–1971.

Shetlandsgjengen, ent. sukellusvenehävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukellusveneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kobben (1909–1933), nimetty 21. helmikuuta 1913 KNM A-1:ksi. Aluksen torni on Hortenin upseerikoulussa.
  • A-luokka kolme alusta ostettu vuonna 1913, neljäs tilattu vuonna 1914 Saksan laivasto takavarikoi.
B-luokan sukellusveneet B-2, B-3 ja B-4

Vartioalukset ja rannikkovartioalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • KNM Fridtjof Nansen –?valvontalaiva rakennettu 1937.
  • Nordkapp-luokka Vuodesta 1937–? kaksi pientä valvonta-alusta rakennettu 1937.
    • KV Nordkapp –?rakennettu 1937. Upotti saksalaisen tankkerin Kattegatin vuonna 1940. Palveli myöhemmin sodan aikana muun muassa Islannissa. Se myytiin vuonna 1954 ja kunnostettiin kalastusalukseksi, myöhemmin nimellä Skarodd. Vuodesta 1971 Tor Hugo. Haaksirikkoutui 1972.
    • KV Senja–?rakennettu 1937, Saksan haltuun vuonna 1940 ja käytetty vartiolaivana nimellä Löwe. Takaisin Norjan laivastolle nimellä Senja 1945. Myyty vuonna 1956 ja kunnostettu kalastus- ja rahtialukseksi nimellä Torodd. Romutettu 1975.

Aseistetut erikoisalukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut laivatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Gardiner Robert (toim.): Conway's All the World's Fighting Ships 1860-1905. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 2002. ISBN 0-85177-133-5. (englanniksi)
  • Gardiner Robert (toim.): Conway's All the World's Fighting Ships 1906-1921. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1985. ISBN 0-85177-245-5. (englanniksi)
  • Gardiner Robert (toim.): Conway's All the World's Fighting Ships 1922-1946. Lontoo, Englanti: Conway Maritime Press, 1987. ISBN 0-85177-146-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]