Luettelo 1 500 metrin juoksun Suomen-mestareista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo 1 500 metrin juoksun Suomen mestareista. Miehet ovat kilpailleet 1 500 metrin juoksun Suomen mestaruudesta Kalevan kisoissa vuodesta 1907 ja naiset vuodesta 1968 lähtien. Eniten mestaruuksia, seitsemän kappaletta, on Johanna Lehtisellä (o.s. Risku). Miehistä useimmin on voittanut Olavi Salonen, kuusi kertaa.

Voittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miehet 1907–

Vuosi Voittaja Aika
1907 Fredrik Svanström 4,29,0
1908 Viljam Kolehmainen 4.32,8
1909 Viljam Johansson 4.24,8
1910 Adolf Manninen 4.16,5
1911 Adolf Manninen 4.16,9
1912 Kustaa Ottelin 4.09,9
1913 Kustaa Ottelin 4.13,8
1914 Kustaa Ottelin 4.15,3
1915 Einari Anttila 4.10,2
1916 Einari Anttila 4.03,6
1917 Nestori Järvelä 4.13,5
1918 Sameli Tala 4.16,3
1919 Gösta Malmqvist 4.08,0
1920 Paavo Nurmi 4.05,5
1921 Nestori Järvelä 4.01,3
1922 Paavo Nurmi 4.01,9
1923 Oskari Rissanen 4.07,8
1924 Arvo Peussa 4.08,1
1925 Niilo Koivunalho 4.03,1
1926 Armas Kinnunen 4.03,0
1927 Armas Kinnunen 4,03,4
1928 Eino Purje 4.03,9
1929 Leo Helgas 4.03,1
1930 Eino Purje 3.59,0
1931 Eino Purje 3.56,4
1932 Kosti Kurkela 4.01,5
1933 Paavo Nurmi 3.55,8
1934 Martti Matilainen 4.02,2
1935 Ossi Teileri 3.57,0
1936 Martti Matilainen 3.58,8
1937 Toivo Sarkama 3.55,7
1938 Niilo Hartikka 3.55,3
1939 Niilo Hartikka 3.54,4
1940 Toivo Sarkama 3.56,0
1942 Aarne Kainlauri 3.56,4
1943 Martti Salovaara 3.59,8
1944 Pentti Siltaloppi 3.59,6
1945 Aarne Kainlauri 3.54,8
1946 Pentti Siltaloppi 3.57,0
1947 Pentti Siltaloppi 3.51,8
1948 Aarne Kainlauri 3.56,4
1949 Denis Johansson 3.52,2
1950 Ilmari Taipale 3.51,2
1951 Denis Johansson 3.53,6
1952 Denis Johansson 3.51,8
1953 Olavi Ylitalo 3.51,0
1954 Denis Johansson 3.46,8
1955 Olavi Vuorisalo 3.46,2
1956 Olavi Vuorisalo 3.44,6
1957 Olavi Vuorisalo 3.47,5
1958 Olavi Vuorisalo 3.46,0
1959 Olavi Salonen 3.50,8
1960 Olavi Salonen 3.46,3
1961 Olavi Salonen 3.50,6
1962 Olavi Salonen 3.48,2
1963 Olavi Salonen 3.46,3
1964 Olavi Vuorisalo 3.48,8
1965 Olavi Salonen 3.50,6
1966 Jouko Uola 3.48,3
1967 Olof Nyman 3.46,0
1968 Matti Tuura 3.46,4
1969 Pekka Vasala 3.46,5
1970 Pekka Vasala 3.48,4
1971 Pekka Vasala 3.46,5
1972 Lasse Virén 3.48,5
1973 Jouko Niskanen 3.48,0
1974 Lasse Virén 3.50,0
1975 Pekka Päivärinta 3.43,2
1976 Markku Laine 3.41,13
1977 Ari Paunonen 3.38,07
1978 Juhani Sams 3.47,3
1979 Ari Paunonen 3.44,46
1980 Antti Loikkanen 3.40,46
1981 Markku Laine 3.43,39
1982 Ilkka Äyräväinen 3.43,15
1983 Timo Lehto 3.44,58
1984 Timo Lehto 3.42,08
1985 Eero Kytölä 3.42,99
1986 Ari Suhonen 3.46,87
1987 Ari Suhonen 3.45,04
1988 Ari Suhonen 3.41,76
1989 Ari Suhonen 3.54,15
1990 Jukka Savonheimo 3.46,59
1991 Jari Venäläinen 3.43,90
1992 Jukka Savonheimo 3.48,91
1993 Ari Suhonen 3.42,51
1994 Sami Alanen 3.47,68
1995 Jouni Varis 3.52,65
1996 Sami Ylihärsilä 3.47,51
1997 Sami Valtonen 3.43,43
1998 Samuli Vasala 3.41,04
1999 Anders Rockas 3.50,40
2000 Wilson Kirwa 3.48,07
2001 Juha Kukkamo 3.50,62
2002 Kim Bergdahl 3.46,72
2003 Jukka Keskisalo 3.42,10[1]
2004 Jonas Hamm 3.48,18[2]
2005 Jonas Hamm 3.46,52[3]
2006 Jukka Keskisalo 3.47,80[4]
2007 Jonas Hamm 3.49,80[5]
2008 Robert Rotkirch 3.53,95[6]
2009 Jukka Keskisalo 3.39,65[7]
2010 Niclas Sandells 3.43,48[8]
2011 Niclas Sandells 3.45,41[9]
2012 Niclas Sandells 3.44,17[10]
2013 Niclas Sandells 4.03,27[11]
2014 Jukka Keskisalo 3.55,27[12]
2015 Ilari Piipponen 3.56,44[13]
2016 Marco Bertolotti 3.45,33[14]
2017 Joonas Rinne 4.10,32[15]
2018 Joonas Rinne 3.52,55[16]
2019 Joonas Rinne 3.57,05[17]
2020 Joonas Rinne 3.49,84[18]

Naiset 1968–

Vuosi Voittaja Aika
1968 Pirjo Vihonen 4.35,7
1969 Pirjo Vihonen 4.37,0
1970 Pirjo Vihonen 4.29,9
1971 Sinikka Tyynelä 4.25,3
1972 Sinikka Tyynelä 4.26,5
1973 Sinikka Tyynelä 4.24,7
1974 Nina Holmén 4.16,1
1975 Nina Holmén 4.13,4
1976 Nina Holmén 4.06,93
1977 Sinikka Tyynelä 4.24,15
1978 Sinikka Tyynelä 4.26,1
1979 Aila Virkberg 4.19,92
1980 Aila Virkberg 4.25,57
1981 Marjo-Riitta Lakka 4.19,15
1982 Marjo-Riitta Lakka 4.18,8
1983 Marjo-Riitta Lakka 4.19,81
1984 Irene Marttila 4.16,88
1985 Marjo-Riitta Lakka 4.15,43
1986 Marjo-Riitta Lakka 4.26,94
1987 Päivi Tikkanen 4.16,24
1988 Kaisa Siitonen 4.14,46
1989 Kaisa Siitonen 4.16,97
1990 Päivi Tikkanen 4.16,88
1991 Kaisa Siitonen 4.19,13
1992 Monika Rönnholm 4.19,94
1993 Monika Rönnholm 4.20,26
1994 Marjo Piipponen 4.24,17
1995 Marjo Venäläinen 4.19,12
1996 Monika Rönnholm 4.13,77
1997 Monika Kinnunen 4.10,63
1998 Marjo Venäläinen 4.19,09
1999 Marjo Venäläinen 4.20,95
2000 Tytti Reho 4.14,87
2001 Minna Nummela 4.14,63
2002 Johanna Risku 4.14,99
2003 Johanna Risku 4.23,35[19]
2004 Johanna Risku 4.15,49[20]
2005 Johanna Risku 4.22,09[21]
2006 Johanna Lehtinen 4.15,09[22]
2007 Mari Järvenpää 4.24,70[23]
2008 Mari Järvenpää 4.26,68[24]
2009 Mari Järvenpää 4.27,49[25]
2010 Sandra Eriksson 4.25,34[8]
2011 Karin Storbacka 4.19,35[26]
2012 Johanna Lehtinen 4.18,31[10]
2013 Johanna Lehtinen 4.22,02[11]
2014 Sandra Eriksson 4.24,01[12]
2015 Kristiina Mäki 4.23,71[27]
2016 Kristiina Mäki 4.30,32[28]
2017 Sara Kuivisto 4.14,27[29]
2018 Sara Kuivisto 4.27,22[30]
2019 Sara Kuivisto 4.18,00[31]
2020 Sara Kuivisto 4.29,39[32]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 25, s. 282. Minerva Kustannus Oy, 2004. ISBN 952-5478-47-5.
  2. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 26, s. 350. Minerva Kustannus Oy, 2005. ISBN 952-5591-08-5.
  3. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 27, s. 347. Minerva Kustannus Oy, 2006. ISBN 952-5591-41-7.
  4. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 28, s. 319. Minerva Kustannus Oy, 2007. ISBN 978-952-492-013-1.
  5. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 29, s. 311. Minerva Kustannus Oy, 2008. ISBN 978-952-492-156-5.
  6. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 30, s. 340. Minerva Kustannus Oy, 2009. ISBN 978-952-492-254-8.
  7. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 31, s. 289. Minerva Kustannus Oy, 2010. ISBN 978-952-492-346-0.
  8. a b Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 32, s. 315. Minerva Kustannus Oy, 2011. ISBN 978-952-492-483-2.
  9. Siukonen, Markku & Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 33, s. 309. Minerva Kustannus Oy, 2012. ISBN 978-952-492-575-4.
  10. a b Siukonen, Markku & Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 34, s. 310. Minerva Kustannus Oy, 2013. ISBN 978-952-492-735-2.
  11. a b Siukonen, Markku & Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 35, s. 308. Minerva Kustannus Oy, 2014. ISBN 978-952-492-855-7.
  12. a b Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 36, s. 317. Suomen Urheilumuseo, 2015. ISBN 978-952-6644-06-6.
  13. Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 37, s. 324. Urheilumuseo, 2016. ISBN 978-952-6644-10-3.
  14. Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 38, s. 331. Urheilumuseo, 2017. ISBN 978-952-6644-11-0.
  15. Kalevan kisat, Seinäjoki 20.–23.7.2017 M 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 22.7.2018.
  16. Kalevan kisat, Jyväskylä 19.–22.7.2018 M 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 22.7.2018.
  17. Kalevan kisat, Lappeenranta 1.–4.8.2019 M 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 2.8.2019.
  18. Kalevan kisat 13.–16.8.2020 Turku M 1 500 m tilastopaja.fi. Viitattu 14.8.2020.
  19. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 25, s. 283. Minerva Kustannus Oy, 2004. ISBN 952-5478-47-5.
  20. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 26, s. 351. Minerva Kustannus Oy, 2005. ISBN 952-5591-08-5.
  21. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 27, s. 348. Minerva Kustannus Oy, 2006. ISBN 952-5591-41-7.
  22. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 28, s. 320. Minerva Kustannus Oy, 2007. ISBN 978-952-492-013-1.
  23. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 29, s. 312. Minerva Kustannus Oy, 2008. ISBN 978-952-492-156-5.
  24. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 30, s. 341. Minerva Kustannus Oy, 2009. ISBN 978-952-492-254-8.
  25. Siukonen, Markku: Urheilun vuosikirja 31, s. 290. Minerva Kustannus Oy, 2010. ISBN 978-952-492-346-0.
  26. Siukonen, Markku & Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 33, s. 310. Minerva Kustannus Oy, 2012. ISBN 978-952-492-575-4.
  27. Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 37, s. 325. Urheilumuseo, 2016. ISBN 978-952-6644-10-3.
  28. Tikander, Vesa: Urheilun vuosikirja 38, s. 332. Urheilumuseo, 2017. ISBN 978-952-6644-11-0.
  29. Kalevan kisat, Seinäjoki 20.–23.7.2017 N 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 22.7.2018.
  30. Kalevan kisat, Jyväskylä 19.–22.7.2017 N 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 22.7.2018.
  31. Kalevan kisat, Lappeenranta 1.–4.8.2019 N 1 500 m live.time4results.com. Viitattu 2.8.2019.
  32. Kalevan kisat 13.–16.8.2020 Turku N 1 500 m tilastopaja.fi. Viitattu 14.8.2020.