Ludwig Büchner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ludwig Büchner
Henkilötiedot
Koko nimi Friedrich Karl Christian Ludwig Büchner
Syntynyt29. maaliskuuta 1824
Kuollut1. toukokuuta 1899 (75 vuotta)
Koulutus ja ura
Koulukunta tieteellinen materialismi
Vaikutusalueet tieteenfilosofia
Tunnetut työt Voima ja aine (1854)
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Friedrich Karl Christian Ludwig Büchner (29. maaliskuuta 1824 Darmstadt1. toukokuuta 1899 Darmstadt) oli saksalainen filosofi ja lääkäri, joka tunnetaan 1800-luvun tieteellisen materialismin kannattajana.

Vuosien 1842 ja 1848 välisenä aikana Büchner opiskeli fysiikkaa, kemiaa, kasvitiedettä, mineralogiaa, filosofiaa ja lääketiedettä Giessenin yliopistossa, josta hän valmistui vuonna 1848 väitöskirjalla Beiträge zur Hall’schen Lehre von einem excitomotorischen Nervensystem, joka käsitteli Albrecht von Hallerin teoriaa hermostosta. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Strasbourgin ja Würzburgin yliopistoissa. Jälkimmäisessä hän opiskeli patologiaa Rudolf Virchowin kanssa. Vuonna 1852 hänestä tuli lääketieteen lehtori Tübingenin yliopistossa. Tällöin hän julkaisi teoksensa Kraft und Stoff: Empirisch-naturphilosophische Studien (suom. Voima ja aine), jossa hän puolusti aineen ja voiman häviämättömyyttä. Tämän teoksen vahva materialismi suututti vastapuolta siinä määrin, että hän joutui luopumaan virastaan Tübingenissä. Hän vetäytyi Darmstadtiin, jossa jatkoi lääkärinä kirjoittaen artikkeleita patologiasta ja fysiologiasta. Myöhemmin hän jatkoi materialismin puolustusta muissa teoksissaan.

Büchnerin ajattelua arvioitaessa tulee muistaa, että hän oli ensi sijassa fysiologi, ei filosofi. Hän halusi ensi sijassa vastustaa edeltäjiensä romanttista idealismia ja teologisia maailmanselityksiä. Luonto oli hänelle puhtaasti fysikaalinen: sillä ei ollut erillistä tarkoitusta, ei tahtoa, ei ulkopuolisen arvovallan asettamia lakeja eikä yliluonnollisia moraalisia palkkioita tai rangaistuksia. Büchnerin materialismi toimi saksalaisen vapaa-ajattelun perustana. Vuonna 1881 hän perusti Frankfurtissa Saksan vapaa-ajattelijoiden yhdistyksen Deutsche Freidenkerbundin, jossa maan ateistit kokoontuivat ensimmäistä kertaa yhdessä.

Näytelmäkirjailija Georg Büchner oli Ludwig Büchnerin vanhempi veli.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Beiträge zur Hall’schen Lehre von einem excitomotorischen Nervensystem (1848)
  • Kraft und Stoff. Empirisch-naturphilosophische Studien (1855, suom. Voima ja aine)
  • Natur und Geist (”Luonto ja sielu”, 1857)
  • Aus Natur und Wissenschaft (”Luonnosta ja tieteestä”, osa I., 1862; osa II., 1884)
  • Der Fortschritt in Natur und Geschichte im Lichte der Darwinschen Theorie (”Edistys luonnossa ja historiassa darwinilaisen teorian valossa”, 1884)
  • Tatsachen und Theorien aus dem naturwissenschaftlichen Leben der Gegenwart (1887)
  • Fremdes und Eigenes aus dem geistligen Leben der Gegenwart (1890)
  • Darwinismus und Socialismus (”Darvinismi ja sosialismi”, 1894)
  • Im Dienste der Wahrzeit (”Totuuden palveluksessa”, 1899)

Suomennettu teos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voima ja aine. Luonnollisen järjestyksen mukaisen eli niin sanotun ”materialistisen” maailmankatsomuksen perusteita. (Kraft und Stoff. Empirisch-naturphilosophische Studien, 1854.) Suomentanut A. B. Mäkelä. Fitchburg, Massachusetts: Amerikan suomalainen sos. kustannusyhtiö, 1884.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ludwig Büchner