Louhikala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louhikala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Heimo: Louhikalat Trachinidae
Suku: Trachinus
Laji: draco
Kaksiosainen nimi

Trachinus draco
Linnaeus,1758

Katso myös

  Louhikala Wikispeciesissä
  Louhikala Commonsissa

Louhikala (Trachinus draco) on Euroopassa esiintyvä ja pohjoisella Atlantilla elävä petokalalaji. Sen esiintymisaluetta ovat muun muassa Mustameri, Välimeri ja Pohjanmeri, ja sitä on tavattu myös satunnaisesti Itämeren eteläosissa. Louhikalojen heimossa on kymmenkunta lajia kahdessa suvussa.

Kala kasvaa noin 30 – 40 senttimetrin mittaiseksi. Se ei ole runsaslukuinen parvikala, muttei harvinaisuuskaan. Kala vaatii suolaisen veden kuteakseen. Mätimunat ja pienet poikaset ovat pelagista eläinplanktonia. Louhikala on kellertävä ja pitkänomainen. Sillä on suhteellisen hyvä suojaväri pohjakalana. Kalan vatsaevä ja takimmainen selkäevä ovat pitkät, etummainen selkäevä lyhyt ja teräväpiikkinen. Piikit ovat myrkyllisiä. Myrkky on proteiini, joka aiheuttaa kouristuksia ja saattaa olla jopa hengenvaarallinen. Kuuma yli 40-asteinen vesi tekee myrkyn tehottomaksi.

Louhikala on syötävä, muttei sillä katsota olevan juuri taloudellista arvoa. Virkistyskalastajat onkivat sitä jonkin verran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Carpenter, K.E., Smith-Vaniz, W.F., de Bruyne, G. & de Morais, L.: Trachinus draco IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.1.2016. (englanniksi)