Louhikalat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louhikalat
Täplälouhikala (Trachinus araneus)
Täplälouhikala (Trachinus araneus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Trachinoidei
Heimo: Louhikalat
Trachinidae
Rafinesque, 1815
Suvut[1]
  • Echiichthys
  • Trachinus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Louhikalat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Louhikalat Commonsissa

Louhikalat (Trachinidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan itäiseltä Atlantilta, Välimerestä ja Mustamerestä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louhikalojen heimoon kuuluu yksi laji, pikkulouhikala suvussa Echiicthys ja viisi lajia suvussa Trachinus, muun muassa louhikala (Trachinus draco). Louhikalat ovat ruumiinmuodoltaan pitkulaisia ja kooltaan keskikokoisia kaloja. Suurimmat lajit louhikala ja täplälouhikala (Trachinus araneus) voivat kasvaa 45 cm pitkiksi. Louhikalalajien silmät sijaitsevat ruumiin yläosassa ja ovat kookkaat. Suu on suuri ja ylöspäin vino. Selkäeviä kaloilla on kaksi, joista ensimmäinen on lyhyempi ja piikikäs. Piikit ovat yhteydessä myrkkyrauhaseen, myös kiduskannessa on myrkkypiikki. Taaempi selkäevistä on matalampi ja pidempi ja myös peräevä on pitkä. Vatsaevät sijaitsevat lajeilla ennen rintaeviä. Pohjaväriltään louhikalalajit ovat vaaleanrusehtavia ja ruumiissa on tummempia juovia ja pilkkuja.[1][2][3]

Elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louhikaloja tavataan Atlantin itäosista, Välimerestä ja Mustamerestä. Ne viettävät paljon aikaa kaivautuneena hiekkapohjaan, josta ne vaanivat saaliitaan kaloja ja rapuja sekä muita äyriäisiä. Kalat ovat aktiivisimillaan öisin. Louhikalat käyttävät myrkkypiikkejään puolustautumiseen ja niiden sisältämä myrkky on 5-hydroksitryptamiinia. Heimon lajit kutevat kesäisin ja mäti kelluu meressä vapaasti.[1][2][3]

Paikoin heimon lajeja, erityisesti louhikalaa, käytetään ruokakalana,[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 408. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.03.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Tranchinidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 16.4.2012. (englanniksi)
  3. a b c Robert Burton: International Wildlife Encyclopedia, s. 2901. Marshall Cavendish, 2002. ISBN 978-0761472667. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 16.04.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.